Business Internaţional

Vara racoroasa ieftineste gazele naturale in SUA

12.08.2004, 00:00 15



Desi mediul de afaceri si consumatorii privesc ingrijorati spre cresterea pretului la petrol, alta sursa de energie pentru economia americana, si anume gazul natural, a devenit mai accesibila ca pret in ultimele saptamani.



Contractele futures avand ca activ suport gazul natural cu livrarea in luna septembrie, se tranzactionau la pretul de 5,675 $/1mil. btu (british termal unit), in urcare cu 8,7 centi fata de cotatia ultimei saptamani. Pretul a inregistrat insa o scadere de 9,2% de la inceputul lunii iulie, desi nivelul este in continuare ridicat, relateaza Wall Street Journal Europe.



In timp ce preturile la gazul natural tind sa fie mai volatile decat cele la petrolul brut, cele cotatiile celor doua resurse au evoluat in tandem in ultimul timp, fie ascendent, fie descendent. Consumul pentru ambele a crescut, alimentat de cresterea economica ce a generat o cerere mai mare din partea fabricilor si a rafinariilor.



Dar pe termen scurt, petrolul si gazele naturale devin subiectul unor forte diferite, iar in acest moment aceasta este miza jocului. Pentru inceput, este vorba de factorul de izolare. Petrolul brut se comercializeaza in intreaga lume, fiind o piata puternic influentata de factori politici.



Gazul natural este mai dificil de transportat pe distante mari, fiind necesara, de obicei, transformarea sa in forma lichefiata si apoi reconversia in starea initiala. Statele Unite au un deficit in ceea ce priveste terminalele capabile sa primeasca si sa proceseze gazul natural licheiat.



Rezultatul acestei stari consta in faptul ca majoritatea gazului natural care se consuma in America este produs in America, ceea ce este pana la urma un fapt pozitiv, deoarece piata de aici nu resimte criza mondiala.



In plus, conform aceluiasi rationament, nu exista pericolul unei inflatii a preturilor pentru aceasta resursa, asa cum este cazul petrolului, datorita dependentei mondiale de productia din Orientul Mijlociu.



O alta diferenta esentiala intre cele doua resurse este dependenta de conditiile meteo. Preturile pentru gazele naturale sunt de obicei mai ridicate in timpul iernii, perioada in care consumul creste. Tendinta ultimilor ani cand s-au construit numeroase unitati generatoare de curent ce functioneaza pe baza de gaze naturale au alimentat temerile ca o vara torida, cand aparatele de aer conditionat cresc semnificativ cererea de electricitate, ar putea plasa Statele Unite intr-o situatie dificila din punctul de vedere al gazelor naturale.



Dar vara aceasta a fost destul de racoroasa si acesta este unul dintre explicatiile principale pentru tendinta de scadere a preturilor la gaze naturale.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO