Business Internaţional

Veteranii Hollywoodului, in vizorul conducerii Disney

03.03.2004, 00:00 16



Consiliul de conducere al Walt Disney Co. ar putea desemna un veteran al sectorului corporatist cum ar fi Peter Chernin, presedinte al News Corp., sau Barry Diller din cadrul Interactive Corp. in pozitia de lider al companiei in cazul in care Michael Esner va fi obligat sa se retraga in decursul intrunirii anuale de astazi, conform Bloomberg News.



"Sunt intre cinci si 10 persoane ce ar putea conduce compania," a declarat fostul director Stanley Gold in cadrul unui interviu. Gold conduce o campanie, impreuna cu Roy Disney, menita a-l indeparta de la conducere pe Eisner. Fostii directori urmau sa organizeze o intrunire in Philadelphia cu scopul de a convinge un numar mai mare de investitori sa-si retraga sprijinul acordat lui Eisner, ce ar putea fi renumit presedinte al companiei.



Eisner, ce detine pozitiile de presedinte si director executiv al Disney din anul 1984, va participa la intrunirea anuala din Philadelphia in decursul careia fonduri publice de pensii din cel putin noua state intentioneaza sa nu opteze pentru realegerea sa. Fondurile respective, ce controleaza impreuna aproximativ 2% din actiunile Disney, au spus ca opozitia lor ar putea obliga consiliul de conducere sa numeasca un succesor la conducerea celei de-a doua mari companii de media din Statele Unite. Consiliul ar putea decide de asemenea sa spliteze rolurile de presedinte si director executiv.



Pe langa Chernin, in varsta de 52 de ani, si Diller, in varsta de 62 de ani, printre ceilalti potentiali candidati se numara presedintele Disney, Robert Iger, directorul executiv al Pixar Animation Studios, Steven Jobs, presedintele diviziei de cablu al Comcast Corp. Stephen Burke, co-fondatorul Dreamworks SKG Jeffrey Katzenberg, directorul executiv al Yahoo Inc. Terry Semel, presedintele Viacom Inc. Mel Karmazin, Jeffrey Bewkes, director al retelelor de film si televiziune ale Time Warner Inc., si Ron Meyer, director al Universal Studios.



Avand in vedere rolul pe care-l indeplineste in prezent in cadrul News Corp., Chernin ar putea fi inclinat sa accepte oferta companiei Disney, a declarat Brad Marks, din cadrul Sherman Oaks. Directorul executiv Rupert Murdoch, in varsta de 72 de ani, acorda in prezent mai multa autoritate fiilor sai, sansele ca Chernin sa preia conducerea fiind astfel destul de reduse.



Chernin lucreaza pentru Murdoch din 1989, conducand reteaua de televiziune Fox si studioul de film 20th Century Fox. Pe anul fiscal trecut, acesta a obtinut compensatii totale in valoare de 16,8 milioane de dolari.



Chernin a purtat discutii cu Disney in acest sens, insa acesta au fost intrerupte pentru ca Eisner nu a stabilit o data cu privire la retragerea sa. Aceste discutii ar putea indica posibilitatea ca Iger, presedintele Disney din anul 2000, sa nu candideze la aceasta pozitie.



Incapacitatea companiei Disney de a desemna un succesor intern al lui Eisner este pusa pe seama refuzului acestuia de a imparti puterea. Roy Disney si Gold au aratat ca acest fapt a generat in parte scadere cu 25% a valorii actiunilor companiei in ultimii cinci ani.



Unii din directorii inclusi pe lista potentialilor candidati la pozitia de CEO al Disney sunt in prezent opozanti ai lui Eisner. Comcast, de exemplu, cea mai mare companie de cablu din lume, a depus pe 11 februarie o oferta in valoare de 54,1 miliarde de dolari pentru Disney, oferta ce a fost partial conceputa de Burke ce a parasit compania Disney in 1998. Pe de alta parte, Jobs, din cadrul companiei Pixar, a declarat ca Pixar nu-si va mai reinnoi acordul cu Disney in domeniul productiei de film dupa anul 2005.



Pentru alti candidati, posibilitatea ca Eisner sa se mentina fie in pozitia de presedinte, fie in cea de CEO, ar putea complica situatia, iar mai multi candidati calificati pentru rolul de lider al Disney, detin pozitii destul de bune in cadrul altor companii, incat ar putea ezita in ceea ce priveste acceptarea ofertei acestei companii.



In cazul in care Eisner va fi exclus din componenta consiliului de conducere al Disney sau va fi demis din pozitia de director executiv, Disney va avea nevoie de o persoana capabila sa-i administreze vasta gama de active, incluzand patru parcuri tematice, doua nave de croaziera fiecare cu o capacitate de 2.400 persoane, reteaua de televiziune ABC, canale de cablu cum ar fi ABC Family, Soapnet si ESPN, si studiourile de film Disney si Miramax.



Noul director executiv va trebui sa dezvolte personaje cum ar fi Mickey Mouse si Donald Duck si sa creeze noi personaje.



"Disney are nevoie de un urias bland," a declarat Stephen Mader, director executiv al Christian & Timbers.



Disponibilitatea Disney de a porni in cautarea unui nou lider va depinde in parte de cat de multi actionari nu-si vor exprima sprijinul pentru Eisner in cadrul intrunirii anuale a consiliului de conducere al companiei, a aratat Robert Gensler, manager in cadrul T. Rowe Price Media and Telecommunications Fund. Gold a anticipat ca 20% din voturile ce vor fi exprimate vor fi in defavoarea lui Eisner.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO