Business Internaţional

Vreţi să ştiţi dacă bursa cade? Căutaţi pe Google

Vreţi să ştiţi dacă bursa cade? Căutaţi pe Google

Autor: Radu Racu

26.04.2013, 10:38 1617

Căutarile pe Google după termeni financiari pot fi o metodă de prognoză pentru evoluţia pieţei bursiere, arată un studiu universitar efectuat pe interogările de pe motorul de căutare din ultimul deceniu, scrie Financial Times.

 
Cercetarea condusă de academicieni britanici şi americani este cea mai recentă încercare de a identifica tipare de comportament pe mediul online care să prezică mişcări importante pe pieţele financiare.
 
Concluziile studiului indică faptul că oamenii caută mai mult pe Google termeni ca "acţiuni", "portofoliu" sau "ştiinţe economice" când sunt îngrijoraţi de starea pieţelor, spune Tobias Preis, profesor asociat de studiu comportamental la Warwick Business School.
 
Intensificarea căutărilor după aceşti termeni este urmată de obicei de un declin al pieţelor, conform studiului publicat în jurnalul ştiinţific Scientific Reports. În opoziţie, o scădere a numărului de căutări după acest tip de termeni este urmată de un avans al pieţei.
 
Brokerii care ar fi reuşit să identifice acest tipar ar fi obţinut câştiguri semnificative până acum, arată studiul. O strategie de investiţii pe termen scurt care s-ar fi concentrat pe numărul de căutări după cuvântul "datorie" ar fi adus un randament de 326% între 2004 şi 2011, arată studiul universitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO