Business Internaţional

Wells Fargo a devenit cea mai valoroasă instituţie bancară a lumii

Banca Wells Fargo este numărul unu pe segmentul de credite ipotecare în SUA

Banca Wells Fargo este numărul unu pe segmentul de credite ipotecare în SUA

Autor: CătăIina Apostoiu

23.07.2015, 00:04 2052
Wells Fargo, cu sediul în San Francisco, a devansat Industrial & Commercial Bank of China şi a devenit instituţia bancară cu cea mai mare valoare de piaţă din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Capitalizarea de piaţă a băncii americane se apropie de 300 miliarde de dolari, o premieră pentru sectorul bancar din SUA. „Compatrioatele“ mult mai cunoscute JPMorgan Chase şi Citigroup au capitalizări cu 42 miliarde de dolari, respectiv 210 miliarde de dolari mai mici.

După un avans de 13,5% al acţiunilor în ultimele 12 luni, Wells Fargo este acum a şaptea cea mai mare acţiune din indicele bursier American S&P 500.

Mărimea băncii scoate în evidenţă relativa soliditate a economiei americane raportat la situaţia celei chineze şi celei europene.

Valoarea de piaţă a Wells Fargo o depăşeşte pe cea a tuturor rivalelor sale în mare parte datorită businessului său relativ simplu, care nu se bazează pe multe instrumente bazate pe bani împrumutaţi. Acţiunile Wells Fargo se tranzacţionează la de 1,78 ori valoarea contabilă a companiei, comparativ cu 1,18 în cazul JPMorgan şi 1,02 ori în cazul ICBC.

Wells Fargo are punctele ei slabe. Unii analişti indică controlul costurilor şi un volum de credite cu expunere la preţurile în scădere ale energiei. Alţii remarcă faptul că acţiunile sale sunt prea scumpe raportat la valoarea sa contabilă.

Wells Fargo nu este însă asemeni multora din rivalele sale. Este numărul unu pe segmentul de credite ipotecare în SUA, dar are operaţiuni de trading relativ restrânse.

Recent, Rezerva Federală a transmis unui număr de opt din cele mai mari bănci ale SUA cât capital suplimentar trebuie să pună deoparte pentru a se proteja de pierderi.

În cazul Wells Fargo, procentul este de 2%, comparativ cu 4,5% în cazul JPMorgan, de exemplu.

De ce este Wells Fargo cea mai valoroasă? În mare parte pentru că exact caracteristicile considerate drept un minus cu o generaţie în urmă sunt acum văzute drept puncte forte. Banca a evitat în mare parte operaţiunile de investment banking şi veniturile din trading, intrând astfel în graţiile autorităţilor de reglementare.

Mulţi investitori pariază de asemenea pe Wells ca modalitate de a profita de o eventuală creştere a ratelor dobânzii. Profitabilitatea unor bănci de consum ca Wells Fargo creşte adesea odată cu încălzirea economiei şi avansul randamentelor obligaţiunilor pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO