Business Internaţional

Yanis Varoufakis: Cum a strivit Europa Grecia

Yanis Varoufakis: Cum a strivit Europa Grecia

Autor: CătăIina Apostoiu

09.09.2015, 13:50 649

Într-o opinie publicată în New York Times, fostul premier grec Yanis Varoufakis arată de ce Grecia nu a scăpat încă de probleme şi cum aceasta a ajuns să fie prinsă în adâncul conflict dintre Germania şi Franţa cu privire la fundamentele pe care ar trebui să se bazeze funcţionarea zonei euro.

Motivul pentru care Grecia nu a ieşit încă din criză are legătură cu criza existenţială a zonei euro, susţine Varoufakis. Pionierii monedei unice au fost indecişi dacă euro ar trebui să fie modelat după elatonul aur din perioada interbelică sau după o monedă suverană, cum este dolarul.

Etalonul aur se baza pe reguli stricte care nu puteau fi puse în practică în timpul unei crize. În cazul unei crize severe, acestea plasau cea mai mare povară pe umerii celor mai grav afectate economii, făcând astfel exitul singura alternativă la o criză umanitară.

O monedă suverană cere un set diferit, mai flexibil de reacţii bazate pe uniune politică, după cum au propus recent guvernul francez şi alte guverne.

Indecizia Europei rezultă dintr-o serie de divergenţe profunde existente între Berlin şi Paris, în opinia fostului premier grec. Berlinul susţine în mod tradiţional o zonă euro bazată pe reguli, în timp ce Parisul şi Roma văd lucrurile altfel.

În acest context, Germania a simţit că acceptarea unui plan alternativ pentru redresarea Greciei, care să înlocuiască programul impus de troika, program despre care Varoufakis spune că toată lumea ştie că va eşua, îi va slăbi poziţia vis-à-vis de Franţa. Astfel, “mica Grecie a ajuns să fie strivită în încăierarea elefanţilor”, susţine Varoufakis.

Planul alternativ, arată Varoufakis, a fost gata pe 11 mai. Totuşi, deşi a fost prezentat miniştrilor europeni de finanţe drept planul oficial al ministerului grec de finanţe, acesta nu a primit susţinerea premierului grec Alexis Tsipras. Motivul? Troika i-a arătat foarte clar lui Tsipras că orice document de acest gen ar fi privit drept o încercare ostilă de retragere de la aplicarea condiţiilor programului troikăi.

Grecia se va redresa numai când Uniunea Europeană va face tranziţia de la “Noi, statele” la “Noi, poporul european”, susţine Varoufakis. Pe întregul continent, oamenii sunt sătui de o uniune monetară care este ineficientă pentru că este profund nedemocratică.

“Intenţionez să contribui la crearea unei mişcări politice pan-europene care va lucra pentru democratizarea Europei. Între timp, voi continua să promovez planul nostru pentru redresarea Greciei drept o alternativă adevărată, viabilă la programul imposibil al troikăi”, concluzionează fostul ministru grec de finanţe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO