Business Internaţional

Zona euro a scăpat de recesiune dar creditarea traversează cea mai îndelungată contracţie înregistrată vreodată

Zona euro a scăpat de recesiune dar creditarea...

Autor: Vlad Popescu

28.08.2013, 16:52 211

Declinul înregistrat în iulie este totodată un nou record istoric.

Economia zonei euro a ieşit dintr-o recesiune prelungită în trimestrul al doilea, cu o creştere economică timidă, de 0,3%, după un an şi jumătate de contracţie.

Şomajul este de peste 12%, cu niveluri alarmante în sudul zonei euro, mai ales în Grecia şi Spania, iar divergenţele dintre economiile stabile din nord şi ţările aflate în criză s-au adâncit semnificativ.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la începutul lunii august că revenirea creditării va avea loc mai târziu faţă de redresarea economiei reale.

Analiştii estimează că încrederea în economie a crescut în zona euro, în luna august, la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.

Produsul Itern Brut al Germaniei, cea mai mare economie europeană, a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, pricipalul motor de creştere în zona euro. Italia şi Spania au rămas însă în recesiune, cu scăderi de 0,2%, respectiv 0,1%. Ambele ţări sunt în recesiune de doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24