Business Internaţional

Zona euro - pe muchia recesiunii

21.06.2001, 00:00 11



Zona euro este pe punctul de a intra in recesiune economica, arata ultimele date privind evolutia productiei industriale, care a scazut in aprilie cu 0,5%, mult mai mult decat estimasera analistii.

Productia industriala s-a diminuat si in primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, si, avand in vedere datele anuntate in aceasta saptamana, va scadea chiar mai abrupt in al doiea trimestru, considera The Wall Street Journal.

Comparativ cu valoarea inregistrata in urma cu un an, productia a crescut cu 1,6%, fata de estimarile ce anuntau o majorare de 2,5 procente.

Pana acum, slabiciunile din sectorul industrial nu s-au intins si in celelalte domenii ale economiei, astfel fiind evitata recesiunea. Increderea consumatorilor si indicele cheltuielilor de consum au ramas la niveluri relativ inalte, partial datorita reducerii impozitelor in multe state europene.

De asemenea, rata somajului scade in cea mai mare parte a regiunii euro, cu toate ca ritmul de crestere al economiei este redus.

Astazi, conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) se intruneste pentru a decide viitoarele directii in politica monetara, dar marea majoritate a analistilor considera ca rata de referinta a dobanzii nu va fi diminuata, cu toata avalansa de informatii negative din ultima saptamana.

Rata anuala a inflatiei in cele 12 state din zona euro a atins 3,4% in mai, o crestere surprinzatoare de la 2,9% in aprilie, care a dus inflatia la cel mai inalt nivel din ultimii opt ani.

Oficialii Uniunii sunt convinsi ca rata inflatiei nu se va incadra in obiectivul stabilit de BCE pana la sfarsitul anului, dar preconizeaza ca inflatia va scadea din nou sub 2% la inceputul anului 2002.

Productia industriala a scazut in fiecare dintre cele mai mari cinci economii din zona euro - Germania, Franta, Italia, Spania si Olanda. Acest "consens" nu s-a mai intalnit de la jumatatea anului 1998.

Economistii afirma ca firmele europene au fost afectate de diminuarea exporturilor catre SUA si statele asiatice, pe fondul incetinirii cresterii economice din aceste zone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24