Companii

Abia intrat pe piata, Lasselsberger mizeaza pe afaceri de minimum 50 mil. euro

05.07.2004, 00:00 14

Dupa nici trei luni de la intrarea pe piata romaneasca, austriecii de la Lasselsberger estimeaza pentru acest an un volum de afaceri in Romania de cel putin 50 milioane euro.
Lasselsberger, una dintre cele mai mari afaceri de familie de pe piata materialelor de constructii din Europa, au achizitionat doi din primii trei producatori locali, Sanex Cluj Napoca si Mondial Lugoj, devenind liderul unei piete cu vanzari anuale estimate la aproximativ 110 milioane euro in 2003.
Pentru acest an, speram sa ramanem macar la nivelul de afaceri derulat de Sanex si Mondial Lugoj in 2003, ceea ce inseamna minim 50 milioane euro. Importurile de la alte unitati ale Lasselsberger vor fi nesemnificative. In 2004, urmeaza etapa de organizare a afacerii (n.r. din Romania), pentru ca in 2005 sa putem crea sinergiile necesare si sa avem o crestere de 4% 5%. Pe de alta parte, evolutia noastra din 2005 va depinde de ce se intampla in Ungaria cu Zalakeramia (n.r. proprietarul producatorului autohton Cesarom Bucuresti) , a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Romeyer, director executiv in cadrul grupului Lasselsberger.
Lasselsberger detine aproximativ 40% din actiunile grupului ungar Zalakeramia, care este proprietarul Cesarom Bucuresti, al doilea producator de placi ceramice pe piata romaneasca. Austriecii au avut deja o prima tentativa de a prelua controlul Zalakeramia prin derularea unei oferte publice de preluare pe bursa de la Budapesta, insa banca ungara AEB a refuzat sa-si diminueze participatia de peste 50% in compania ungara. Cu toate acestea, Lasselsberger nu a renuntat la planul sau de a prelua Zalakeramia si cauta solutii pentru a-si atinge obiectivul strategic.
Pe piata romaneasca, Lasselsberger nu tinteste atingerea unei anumite cote de piata, in conditiile unei piete volatile, datorita importurilor.



Piata locala nu este stabilizata. Cota de piata nu inseamna nimic atunci cand piata este volatila, iar lucrurile se schimba foarte repede datorita importurilor , spune Romeyer.
Lasselsberger, unul dintre producatorii de top de placi ceramice din Europa, este o afacere de familie austriaca detinuta de catre fratii Anton si Joszef Lasselsberger, cu venituri de peste 700 milioane euro pe an.
Grupul austriac a cumparat la finele lunii iunie unitatea de productie de faianta a Mondial Lugoj, precum si alte fabrici din Ungaria si Italia de la compania germana Villeroy&Boch, la randul sau o afacere de familie.
Germanii vor mai avea la Lugoj numai unitatea de productie de articole sanitare (bideuri, toalete, accesorii de baie), prin care controleaza aproximativ 50% - 55% din piata locala.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, din motive de confidentialitate.
In Romania, Lasselsberger controleaza acum peste 35% din piata de faianta si gresie prin Sanex si Mondial, Zalakeramia (prin Cesarom) circa 25%, Delta Distribution aproximativ 18%, restul pietei fiind ocupat de doi producatori locali mici si zeci de importatori.
Sanex a facut anul trecut un profit net de peste un milion de dolari la o cifra de afaceri de 41 mil. $.
Mondial Lugoj, cu afaceri estimate la 24 25 mil. euro in 2003, are capacitati de productie de 2,1 mil. metri patrati de placi.
In luna aprilie, Lasselsberger a cumparat vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, inregistrat in Olanda, care detinea un pachet de 68% din actiunile Sanex Cluj. Valoarea tranzactiei este estimata intre 15 si 20 mil. euro.
Austriecii au inceput in ultimii doi ani o campanie de achizitii fara precedent in regiune, in valoare de zeci de milioane de euro. Au cumparat pe rand producatori locali din Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria si Italia.
Campania investitorului austriac este determinata de rata de crestere atractiva de pe pietele emergente din estul Europei, dar si de aderarea sau iminenta aderare a acestor state la Uniunea Europeana.
Lasselsberger a revenit in 2004 pe piata romaneasca, dupa trei ani de absenta. In 2000, austriecii si-au vandut pachetul majoritar de actiuni pe care-l detineau la fabrica de ciment Casial Deva catre germanii de la HeidelbergCement. Austriecii faceau export cu ciment pe Dunare, insa blocarea traficului pe fluviu in urma razboiului din Iugoslavia, i-a facut sa renunte la afacerea Casial din Romania.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24