Companii

Acţionarii băncii de celule stem Stem-Health ar vrea să facă un centru de transplant cu 10 mil. €

Acţionarii băncii de celule stem Stem-Health ar vrea să facă un centru de transplant cu 10 mil. €
23.06.2010, 23:33 63

Banca elenă de celule stem Stem-Health, deţinută în proporţie de50% de Marfin Investment Group (MIG), cel mai mare grup din Grecia,analizează posibilitatea de a investit 10 mil. euro într-un centrude transplant pe bază de celule stem pe piaţa locală.

"Am făcut un calcul, iar fondurile necesare ar fi de circa 10milioane de euro. Nu este o problemă de bani. Avem nevoie deaprobări pentru acest proiect, discutăm cu autorităţile, dar nucred că le vom obţine. Spitalele publice vor să păstreze aceastăactivitate pentru ele", a spus Nikolaos Nicolaidis, managingdirector al Stem-Health, care deţine şi un pachet minoritar deacţiuni, într-un interviu acordat ZF.

Compania este prezentă pe piaţa locală printr-o bancă de celulestem deschisă anul trecut în urma unor investiţii de 2 mil. eurorealizate în parteneriat cu Centrul Medical Unirea, unul dintreprincipalii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private.Pentru acest an compania estimează o cifră de afaceri în jurul a 1mil. euro, iar pentru 2010 targetul este atingerea unui nivel de3,5-4 mil. euro.

Ce sunt băncile de celule stem

În condiţiile în care piaţa de servicii medicale private s-adezvoltat puternic în ultimii ani pe fondul investiţiilor masive,una dintre nişele atractive pentru clinici a fost cea a celulelorstem. Celulele stem sunt celule care păstrează capacitatea de a sediferenţia în organe, iar în prezent se utilizează în principal înterapia unor afecţiuni ale sângelui. Celulele stem se recoltează lanaştere, sunt prelucrate şi apoi păstrate în laboratoare speciale,aşa-numitele bănci de celule noi. Tratamentul pe bază de celulestem este nou în medicină, primele probe fiind păstrate deaproximativ 20 de ani. În prezent se derulează studii şi pentrufolosirea celulelor stem în alte afecţiuni decât cele ale sângelui.Celulele stem pot fi folosite atât pentru persoana de la care suntrecoltate, cât şi pentru cei care sunt compatibili. Rata de succeseste de aproximativ 50% în cazul unui astfel de tratament.

Piaţa locală de celule stem acum începe să prindăcontur

Pe piaţa locală se colectează anual circa 5.000 de unităţi, caregenerează o cifră de afaceri de circa 7 mil. euro, potrivitestimărilor lui Nicolaidis.

Alte companii active pe piaţa locală pe acest segment de piaţăsunt Cord Blood Center (CBC) şi Biogenis. Recent, un alt operator,MedLife, a dezvoltat un parteneriat pentru a intra pe această nişăcu compania Stem Sure.

"În Grecia se colectează 100.000 de unităţi de celule stem. Dinacestea 20% merg la privat, ceea ce înseamnă o piaţă de aproximativ30 de milioane de euro", a mai spus Nicolaidis.

Laboratorul companiei din Grecia este condus de o româncă,Corina Peşte-Tsilimidou, care lucrează de mai mulţi ani în Grecia."Planul este să dezvoltăm afacerea la scară internaţională şi amdecis că România este o piaţă atractivă, apropiată ca şi locaţie.Am avut şi avantajul că directorul laboratorului este o româncă şiîn plus avem şi o afinitatea istorică faţă de România", a mai spusNicolaidis.

Modelul după care se dezvoltă compania este ca în ţările în carepătrunde să găsească un partener local cu care să meargă maideparte.

"Dacă reuşeşti să ajungi la punctul de break-even, mai departemarjele de profit sunt foarte frumoase. Lupta este să câştigi cotăde piaţă cât mai rapid ca să ajungi la acest punct. În România acumîncepem să ajungem la break-even. În Grecia suntem profitabili", amai spus şeful Stem-Health. În Grecia compania are o cifră deafaceri de 4,5 mil. euro.

"Nu am avea criză dacă toată lumea şi-ar plătitaxele"

Omul de afaceri grec crede că situaţia din Grecia, care a fostnevoită să împrumute peste 100 mld. euro de la FMI, nu se va repetaşi în România.

"Toate ţările din Vest au aceeaşi problemă: ne-am pierdutcompetitivitatea, astfel că nu putem produce sau să oferim serviciica şi asiaticii. Din punct de vedere istoric în ultimii anicreşterea productivităţii nu s-a împărţit egal peste tot. Cei carecontrolează banii au decis că este mai profitabil să investeascăspre exemplu în China", spune Nikolaos Nicolaidis.

El adaugă faptul că nu este o idee bună ca Grecia să iasă dinzona euro, pentru că astfel cursul de schimb ar fi fost împinsînspre depreciere, ceea ce ar fi înrăutăţit situaţia.

"Soluţia este un guvern mai mic care să renunţe să mai fie unantreprenor. Guvernul ar trebui să se dea din drum şi să eliminebirocraţia. Estimăm că anual evaziunea fiscală este de 30 demiliarde de euro. Nu am avea criză dacă toată lumea şi-ar plătitaxele", mai spune el.

O altă soluţie ar fi integrarea mai puternică a statelor din UE."Suntem foarte mici. Fiecare stat luat separat nu înseamnă nimic.Cum putem să comparăm 10 milioane de greci cu 1,3 miliarde dechinezi", a explicat omul de afaceri grec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO