Companii

Actiunile Oltchim, impinse de majorare

04.12.2002, 00:00 11

Anuntul de sambata privind convocarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea a provocat ieri o crestere de 12% a pretului de piata al actiunilor. Pretul ultimei tranzactii de ieri a fost de 840lei/actiune.
Comunicatul prevedea discutarea unei majorari de capital prin conversia in actiuni a unor datorii ale Oltchim catre SIF Oltenia, reprezentand dividendele aferente participatiei de 6,61% detinuta de SIF si a datoriilor pe care Oltchim trebie sa le plateasca catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB).
Atat Oltchim cat si AVAB au venit insa ieri cu precizari in privinta operatiunii de majorare de capital. Oltchim a precizat valoarea datoriilor la care se facea referire in comunicatul initial: aproape 500.000 $ catre SIF Oltenia si 102,5 milioane de dolari catre AVAB. Oltchim a precizat ca negocierile cu AVAB si SIF Oltenia nu s-au incheiat.
Ionel Blanculescu., presedintele AVAB, a declarat pentru Mediafax ca "procesul de majorare a capitalului social al combinatului Oltchim prin conversia creantelor detinute de SIF Oltenia si AVAB trebuie sa primeasca acordul bancilor din sindicatul creditor, asfel ca nu va fi realizat pana la sfarsitul acestui an."
Daca datoriile catre AVAB vor fi transformate in actiuni, aceasta va deveni principalul actionar al Oltchim, cu aproximativ 90% din capital. Oltchim inregistreaza, pe lana capitalul social in valoare de 323  miliarde de lei, rezerve din reevaluarea activelor in valoare de 2.832 miliarde de lei. Daca acestea vor fi incluse in capitalul social inainte de eventuala transformare a datoriilor in actiuni AVAB ar ajunge la o participare de putin peste 50% din actiunile Oltchim.
Transformarea datoriilor in actiuni face parte din procesul de restructurare a activitatii si datoriilor in vederea pregatirii pentru privatizare. In prezent, principalul actionar al Oltchim este APAPS, cu 53% din actiuni. Actionarii minoritari, printre care se afla si fondul de investitii Lindesell Enteprises, cu 12% din actiuni, vor dori, probabil ca majorarea de capital prin transformarea datoriilor in actiuni sa se realizeze dupa includerea rezervelor din reevaluare in capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO