Companii

Adrian C. Petre, Carol Parc Hotel: Segmentul de turism de lux nu este dezvoltat pe piata locala

Adrian C. Petre, Carol Parc Hotel: Segmentul de turism de lux nu este dezvoltat pe piata locala

Adrian C. Petre, proprietarul Carol Parc Hotel: Nu as vrea sa vand hotelul chiar acum. Dar orice lucru e de vanzare si daca cineva imi face o oferta care nu poate fi refuzata il voi vinde. Pana acum am avut doua oferte, una de noua milioane de euro si una de 12 milioane de euro.

11.02.2008, 19:42 756

Carol Park Hotel, cea mai luxoasa unitate hoteliera din Romania deschisa in toamna anului trecut, va inregistra in primul an de functionare o cifra de afaceri de circa doua milioane de euro provenita in principal din cazarea vedetelor internationale, politicienilor si turistilor premium.
"Pana acum clientii nostri au fost staruri internationale, oameni de afaceri de top management si politicieni. Segmentul de turism de lux nu este dezvoltat in Romania si pana acum credem ca am avut doar zece sosiri de turisti", a declarat Adrian C. Petre, proprietarul hotelului unde pretul unei camere variaza intre 495 de euro si 1.500 de euro pe noapte.
Cu proprietati imobiliare evaluate la circa 20 de milioane de euro si cu o experienta de cativa ani acumulata la un hotel de lux din New York, Petre s-a hotarat in 2001 sa construiasca un hotel de lux in cel mai inalt punct din Bucuresti, in apropierea parcului Carol.
"Mi-a venit ideea sa construiesc acest hotel pentru ca am lucrat multi ani intr-o unitate hoteliera mai mica de lux din New York, Lowell. Aici am cunoscut vedete internationale precum Madonna sau Ronald Reagan. In plus, cred ca pe piata era nevoie de un asemenea hotel, chiar daca turismul premium nu este dezvoltat in Romania", explica Petre, care nici in Romania nu a dus lipsa de vedete internationale, la Carol Parc Hotel fiind cazata Beyonce, precum si membrii formatiei Deep Purple, dupa cum spune proprietarul hotelului.
Intors in Romania dupa "90 ca reprezentant al companiei Bosch, Petre a inceput in '97-'98 sa investeasca in imobiliare.
"In anii '97-'98, Bosch si-a inceput in mod direct activitatea in Romania si de atunci m-am ocupat in special de investitii in imobiliare. Cred ca valoarea proprietatilor imobiliare pe care le detin, in Snagov, Bucuresti, Sibiu sau Gaiesti, se ridica la circa 20 de milioane de euro. Momentan nu vreau sa mai cumpar nimic, doar sa vand", spune proprietarul Carol Parc Hotel.
Astfel, locatia hotelului a fost stabilita initial langa Piata Galati, unde Petre detinea mai multe case.
"Am vrut sa fac un hotel de lux langa Piata Galati si am avut acolo achizitionate mai multe case, dar in cele din urma le-am vandut si am ramas doar cu doua case de suflet", explica Petre, care s-a hotarat apoi ca hotelul sa fie pozitionat langa Parcul Carol, unde a cumparat o casa, care in 2001 a costat 350.000 de dolari. In timp insa, preturile proprietatilor imobiliare au crescut de cel putin trei ori. Estimata pe piata la circa cinci milioane de euro fara achizitia casei, investitia de la Carol Parc este cea mai mare din Romania raporatata la numarul de 19 camere, potrivit lui Petre.
"In aceasta investitie nu sunt incluse insa toate drumurile facute pentru cumpararea materialelor si tot efortul pe care l-am depus. La un moment dat nu ne mai uitam la bani, pur si simplu voiam doar sa iasa ceva bine facut. Cred ca investitia o vom amortiza in 6-7 ani", spune Petre, care si-a fixat initial o perioada de doi ani pentru a finaliza hotelul.
"Perioada s-a prelungit, iar hotelul a fost deschis in toamna anului trecut. Am adus materiale din Italia, Austria, Germania, Londra, iar designul a fost facut la un birou din Verona. Toate obiectele au fost transportate mai apoi in Romania", spune proprietarul Carol Parc.
Dupa deschiderea in septembrie a hotelului, gradul de ocupare a fluctuat in functie de luna, previziunile pentru anul in curs luand in calcul un grad de ocupare de 45-50% pentru atingerea unor venituri de 2 milioane de euro.
"In luna septembrie, cand am deschis hotelul pentru public, am avut un grad de ocupare maxim. In octombrie, gradul de ocupare a fost de circa 60%, iar in lunile urmatoare a mai scazut. Astfel, in noiembrie am avut o ocupare medie de 35%, in decembrie de 12%, iar in ianuarie de 5%", afirma Petre, care adauga ca pentru 2008 are deja incheiate contracte cu trei staruri internationale.
"Si pentru summit-ul NATO am fost vizitati de ambasade si am fost si contactati de agentia de turism care se ocupa de organizarea evenimentului. Credem ca vom avea hotelul plin", adauga el.
Planurile pentru hotelul Carol nu se opresc insa aici. Petre vrea sa dezvolte unitatea hoteliera, transformand alte doua case cumparate chiar langa hotel. "Pe strada pe care este hotelul am mai cumparat doua case. Una dintre acestea va fi transformata intr-un centru welness in care vom investi 1,5, doua milioane de euro. In cealalta casa vrem sa facem magazine cu brand-uri de lux si un cabinet stomatologic", spune el.
La doar cateva luni de la momentul in care a inceput sa functioneze hotelul, Petre a avut deja doua oferte de cumparare. Desi nu exclude aceasta posibiliate, omul de afaceri ar vrea mai intai sa dezvolte Carol Parc.
"Nu as vrea sa vand hotelul chiar acum. As vrea mai intai sa il cresc. Dar orice lucru e de vanzare si daca cineva imi face o oferta care nu poate fi refuzata il voi vinde. Pana acum am avut doua oferte, una de noua milioane de euro, si una de 12 milioane de euro. Cea de
9 mil. euro am refuzat-o din start", a spus el.
Carol Parc Hotel este al optulea hotel de cinci stele din Bucuresti, segment pe care mai activeaza si Marriott, Intercontinental, Howard Johnson, Athenee Palace Hilton, Sofitel, Crowne Plaza si Capsa, iar pretul unei camere variaza intre 495 de euro si 1.500 de euro.
"Pretul camerelor variaza de la 495 de euro la 1.500 de euro, fara taxe (taxele se ridica la 12%). Insa si costurile pe care le avem sunt mari, ajungand la 150-170 de euro pe noapte. Doar cosmeticele Bulgari costa intre 30 si 70 de euro pe noapte, la care se adauga buchetele de flori din camere, salariile angajatilor si altele", a spus Petre, caruia segmentul de cinci stele i-a adus si greutatea de a gasi angajati.
Carol Parc Hotel are in momentul de fata 50 de angajati, urmand sa ajunga la minim 65. Salariul minim net in hotel e de 8-9 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO