Companii

Afaceri Aerostar in scadere chiar si cu un contract cu MAPN de 8 mil. euro

27.03.2006, 00:00 55

Aerostar Bacau a incheiat un contract cadru cu MAPN in valoare de 8 milioane de euro. Cu toate acestea, compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 28 de milioane de euro, in usoara scadere fata de anul trecut.

Constructorul de aeronave Aerostar Bacau a incheiat un contract cadru cu Statul Major al Fortelor Aeriene pe o perioada de trei ani, valoarea contractului pentru acest an ridicandu-se la 28,7 milioane de lei (peste 8 milioane de euro). In baza acestui contract, Aerostar va asigura mentenanta avioanelor militare MIG 21 si L-39 din dotarea Fortelor Aeriene din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Conform Aerostar, valoarea exacta a contractelor pentru 2007 si 2008 nu a fost stabilita inca, dar aceasta este estimata la aproximativ 30 de milioane de lei.

In afara de acest contract, Aerostar mai are in derulare in acest an un contract in valoare de 6,6 milioane de dolari (5,5 milioane de euro) privind reparatia de motoare de avion, semnat in luna noiembrie 2005 cu un client extern din domeniul aviatiei militare. Reprezentantii Aerostar nu au putut fi contactati pentru comentarii in decursul zilei de ieri.

Aerostar si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 98 de milioane de lei (28 de milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in usoara scadere comparativ cu 2005, cand afacerile companiei au depasit 102,7 milioane de lei (28,4 milioane de euro). Compania estimeaza, de asemenea, obtinerea unui profit net de 5,86 milioane de lei (1,68 milioane de euro), cu 11% mai redus decat profitul inregistrat anul trecut. In 2005, Aerostar a obtinut un profit net de 6,8 milioane de lei (circa 1,88 milioane de euro), cu 23% mai ridicat comparativ cu 2004. Actionarii companiei au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor ca 75% din profitul realizat anul trecut sa fie distribuit sub forma de dividende si au fixat un dividend brut de 0,44 lei/actiune. Valoarea dividendului reprezinta 8% din ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Aerostar la Bursa.

Restul profitului, in cuantum de 1,6 milioane de lei (0,45 milioane de euro) va fi incorporat in rezerve.

Actionarii companiei au mai hotarat constituirea unei societati comerciale, impreuna cu parteneri din Rusia, cu scopul de facilitare a importului de echipamente de aviatie si a exportului de lucrari de reparatii si modernizari pentru avioane si sisteme de aviatie.

Aerostar isi propune sa realizeze in acest an investitii in valoare de aproximativ 11,5 milioane de lei (3,3 milioane de euro), dupa ce anul trecut a alocat circa 11,7 milioane de lei pentru retehnologizare.

Programul de investitii va fi axat in principal pe modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie, pe modernizarea infrastructurii si reabilitarea cladirilor, pe imbunatatirea conditiilor de munca si nu in ultimul rand pe reducerea costurilor cu energia.

Reprezentantii companiei iau in calcul si realizarea unor investitii financiare, daca vor aparea oportunitati rentabile de investitii in titluri de participare in capitalul social al altor companii. Finantarea investitiilor se va asigura din surse proprii si din credite bancare.

Aerostar Bacau produce si repara aeronave si subansambluri, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate, compania asigurand reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane din dotarea armatei romane. Circa o treime din cifra de afaceri a companiei provine din lucrari derulate pentru clienti externi. Principalul client extern al companiei este Ministerul Apararii din India.

Aerostar a intrat in 2003 si in domeniul aviatiei civile, care reprezinta in prezent aproape 30% din cifra de afaceri a companiei.

Compania este controlata in proportie de 71% de Iarom Bucuresti, principalul actionar minoritar fiind SIF Moldova, cu 11,13% din actiuni.

Titlurile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul transfer cu actiunile constructorului de avioane realizandu-se la cotatia de 5,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 18,35 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO