Companii

Afacerile companiilor din portofoliul fondului de investiţii Morphosis Capital s-au majorat cu 42% în 2022. Andrei Gemeneanu, Managing Partner: Concentrarea pe care am avut-o anul trecut asupra managementului portofoliului a funcţionat, ceea ce oferă premise solide pentru viitor

Afacerile companiilor din portofoliul fondului de...

Autor: Cristina Bellu

19.04.2023, 10:05 184

Fondul de private equity Morphosis Capital, ale cărui baze au fost puse de patru executivi români, raportează pentru 2022 o creştere totală de 42% a cifrei de afaceri combinate a companiilor din portofoliul său, comparativ cu 2021.

În perioada analizată, cele şase companii din portofoliu- DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI, Cronos Med şi Stay Fit Gym,  au înregistrat o creştere totală de 106% a nivelului EBITDA (profit înainte de impozitare, cheltuiala cu dobânda, de amortizare şi depreciere) faţă de 2021.

„Rezultatele obţinute de companiile în care investim păstrează ritmul accelerat de dezvoltare, în 2022 veniturile acestora crescând cu 42%, în timp ce EBITDA agregat s-a dublat. În acest context, concentrarea pe care am avut-o anul trecut asupra managementului portofoliului a funcţionat, ceea ce oferă premise solide pentru viitor", spune Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital.

El apreciază că deşi 2023 se arată a fi un an dificil, fondul va rămâne focusat pe dezvoltare şi investiţii, astfel că această creştere pe care a înregistrat-o în 2022 să continue şi în acest an.

În perioada ianuarie-decembrie 2022, valoarea economică generată şi reinvestită în economie de către companiile din portofoliul Morphosis Capital s-a ridicat la 54 milioane de euro. Totodată, numărul angajaţilor cu normă întreagă din cele şase entităţi a crescut de la 721 la 952 profesionişti în 2022, companiile din portofoliu creând astfel peste 230 de noi locuri de muncă anul trecut. Toate companiile din portofoliu au continuat procesul de dezvoltarea accelerată, existând un total de nouă achiziţii de tip bolt-on şi zece extinderi organice.

Analizând companiile din portofoliu, Medima Health a deschis trei noi clinici, în Buzău, Brăila şi Bucureşti, în timp ce Clinicile Dentare Dr. Leahu au inaugurat două clinici, în Bucureşti şi Braşov. DocProcees şi-a consolidat poziţia în Franţa, iar EMI a realizat achiziţia a două companii din Belgia. De asemenea, în 2022, Cronos Med a preluat două clinici în Iaşi şi Braşov, iar Stay Fit Gym şi-a extins reţeaua cu zece noi săli de fitness, dintre care cinci deschideri organice: două în Bucureşti, şi câte una în Sibiu, Galaţi şi Voluntari. Alte cinci săli au fost preluate în urma unor tranzacţii: două în Piteşti şi câte una în Bucureşti, Sibiu şi Galaţi.

„În ultimii patru ani, am format parteneriate cu şase fondatori români cu scopul de a-i susţine să îşi transforme viziunea antreprenorială în realitate, ceea ce va rămâne principala noastră prioritate. Fiecare clinică sau sală de fitness deschisă ajută la îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor, creează noi locuri de muncă şi generează venituri bugetare. Vom continua să adăugăm şi să creăm valoare în companiile în care investim, iar alături de viziunea, ambiţia şi motivaţia antreprenorilor, să dezvoltăm companiile din portofoliu într-un ritm accelerat", a adăugat Andrei Gemeneanu.

Primul fond al Morphosis Capital se concentrează pe domeniile de sănătate şi wellness, patru dintre cele şase companii activând în aceste industrii, respectiv: Medima Health, reţea de clinici specializate în imagistică şi radiologie, Clinicile Dentare Dr. Leahu, cel mai mare lanţ de clinici dentare din punct de vedere al distribuţiei geografice, Cronos Med, liderul pieţei de medicină estetică, şi lanţul de săli de fitness, Stay Fit Gym. DocProcess activează în domeniul tehnologiei, iar EMI oferă soluţii şi servicii integrate pentru acces industrial.

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA a fost lansat în decembrie 2018, de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoş Petre şi Andrei Gemeneanu, cu un capital subscris de 50 de milioane de euro şi un plan de investire a capitalului în companii antreprenoriale româneşti din domenii precum sănătate şi wellness, tehnologie, producţie industrială şi servicii B2B.

Pentru 2023, fondul mai are capital pentru încă o investiţie într-o companie locală sau pentru utilizarea potenţială a unui capital de follow-up, împreună cu coinvestitori, în una dintre cele şase companii aflate deja în portofoliu. Decizia finală în acest sens va fi luată pe parcursul anului.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO