Companii

Agenţia Naţională a Medicamentului a suspendat autorizaţia de fabricaţie pentru fabrica de medicamente Arena Group, vizată de o anchetă a DIICOT

Agenţia Naţională a Medicamentului a suspendat...

Autor: Georgiana Mihalache

16.03.2023, 10:22 3890

În fabrica de medicamente din Voluntari se producea pseudoefedrină - un produs care nu este autorizat pe piaţa din România şi care era livrat ulterior în afara ţării

Din produsele farmaceutice efedrină şi pseudoefedrină se extrăgeau substanţele chimice pentru producţia unui drog – metamfetamină, în laboratoare ilegale din Polonia sau Cehia, potrivit DIICOT.

Fabrica de medicamente Arena Group SA, înfiinţată în 1993 în Voluntari, Ilfov, are autorizaţia de fabricaţie suspendată, după ce a fost vizată de o anchetă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind punerea pe piaţă a unor produse folosite ulterior în afara ţării pentru producţia metamfitaminei, un drog.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR) a făcut controlul la fabrica Arena Group şi a identificat prodqucţia unui medicament care nu avea autorizaţie de punere pe piaţă.

„La începutul lunii martie am făcut ultimele verificări la fabrică. Am avut semnale că acolo se desfăşoară activităţi care nu erau autorizate. S-a constatat fabricarea şi comercializarea de medicamente fără autorizaţie de punere pe piaţă, printr-un proces de fabricaţie care nu era validat. E vorba de comercializarea unor serii dintr-un produs care nu avea autorizaţie de punere pe piaţă nici în România şi nici în alte state membre ale Uniunii Europene. Este un amestec de două substanţe, în principiu acolo interesul principal este la substanţa pseudoefedrină.

Controlul a avut loc în urma semnalelor primite de la instituţiile abilitate. ANMDR a oferit tot sprijinul solicitat”, a spus Răzvan Prisada, preşedintele ANMDR, într-o conferinţă de presă.

Răzvan Prisada a mai adăugat că pentru vitamina C fiole, Arena Group este singurul producător de medicamente care are autorizaţia de punere pe piaţă. Pentru alte produse ale companiei există alternative în piaţa locală, iar medicamentele care au autorizaţie şi se găsesc în prezent în farmacii sub umbrela Arena vor fi în continuare comercializate, până la epuizarea stocurilor.

În comunicatul DIICOT se arată parcursul medicamentelor care ieşeau de pe porţile fabricii româneşti.

În perioada anchetată de DIICOT, 97 de livrări au avut loc dinspre Arena Group către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania. Cu ocazia percheziţiilor efectuate în România au fost găsite aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, mai multe loturi de medicamente şi 600.000 de euro.

„Rolul societăţii din România a fost de a achiziţiona precursorii şi de a-i îngloba sub forma unui medicament, după o formulă care să permită dizolvarea şi extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiţi la producţia de metamfetamină.Comprimatele respective nu au fost livrate către spitale sau farmacii din România. Comprimatele produse în România au fost expediate către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania, care le achiziţionau, fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă în statele respective, însă nu au ajuns la destinaţia declarată, ci în diverse locaţii situate pe teritoriul Poloniei, de unde au fost preluate de către un membru al grupului infracţional organizat, cetăţean polonez”, a transmis DIICOT.

Măsurile au fost de amendă contravenţională pentru persoanele calificate care au eliberat seriile de medicamente şi suspendarea autorizaţiei de fabricaţie a producătorului, până la remedierea problemei.

Arena Group este deţinută în procent de 95% de Laurenţiu Huică, iar restul acţiunilor sunt deţinute de Alexandru şi Ruxandra Huică, potrivit confidas.ro.

Laurenţiu Huică a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România. Arena Group a încheiat anul 2021 cu 70,8 milioane de lei afaceri, de la 54,8 mil. lei în 2020, o creştere de 29%. Profitul companiei a fost de 22,8 mil. lei în 2021, plus 7%, din datele publice. Peste 140 de angajaţi are fabrica de medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO