Companii

Agricola Bacau renunta la produsele neprofitabile si se gandeste la noi restructurari

Agricola Bacau renunta la produsele neprofitabile si se gandeste la noi restructurari
13.08.2009, 00:00 353

„Compararea cifrei de afaceri din 2009 cu cea realizata in 2008 nu are relevanta datorita structurarii diferite a afacerii, bazandu-ne pe evolutia actuala ne putem astepta la sfarsitul acestui an la o marja operationala de 3-5%", spune Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, grup care a finalizat trecut cu afaceri de peste 100 de milioane de euro. Astfel, la un rulaj similar in euro cu cel din 2008, profitul operational al grupului de firme din Bacau s-ar situa intre 3 si 5 mil. euro.

De la inceputul anului, Agricola Bacau trece printr-un proces de reorganizare interna, realizat impreuna cu compania de consultanta si audit KPMG. Aceasta reorganizare a insemnat si externalizarea unor activitati din cadrul gruplui, cum sunt cele de mentenanta si paza care nu au legatura directa cu productia, in urma carora Agricola a disponibilizat 350 de persoane si a ramas cu aproximativ 2.000 de angajati. Aceste disponibilizari au avut loc dupa ce la inceputul anului producatorul a anuntat inghetarea salariilor la nivelul lunii decembrie a anului 2008.

Salariul mediu net in cadrul companiei Agricola Bacau este de aproximativ 1.100 de lei (260 de euro), potrivit reprezentantilor companiei.

„Specificul industriei noastre impune prezenta salariatilor la serviciu chiar si in timpul sarbatorilor legale si religioase, si tocmai de aceea concediul fara plata este in general exclus", a motivat Horoi aceasta decizie, adaugand ca nici apelarea la forta de munca temporara sau cu jumatate de norma nu reprezenta o solutie.

Se gandesc si la alte restructurari

Chiar daca reprezentantii Agricola Bacau au luat mai multe decizii de la inceputul acestui an pentru ca producatorul de carne de pasare sa poata depasi criza financiara, actionarii se gandesc la noi planuri de restructurare care vor fi puse in aplicare la inceputul anului viitor.

„La inceputul anului 2010 vor fuziona companiile Conagra si Salbac Dry Salami. Am luat aceasta decizie deoarece firmele sunt compatibile si putem folosi sinergiile care vor rezulta din unirea acestora", spune Horoi. El a adaugat ca nu este prima data cand Agricola Bacau face astfel de fuziuni, ultima fiind realizata in 2005 cand Agricola International Bacau a absorbit companiile Avicola Bacau si Suinprod.

De la inceputul acestui an insa compania de consultanta The Network, condusa de Eusediu Marfasoiu - fost director de marketing al Pepsi Americas Romania si Moldova -, consiliaza, de asemenea, grupul Agricola Bacau pentru dezvoltarea si implementarea unui program de marketing pana in anul 2011.

Renunta la produsele neprofitabile

Anul trecut, Agricola Bacau a renuntat la productia de conserve din carne, comercializate la nivel national care asigurau doar 1% din afacerile grupului, iar unitatea cu o capacitate de productie de 3.000 de tone pe an se afla acum in conservare. „Fabrica avea nevoie de investitii pentru modernizare si un efort mare din partea companiei pentru a putea castiga cota de piata, asa ca am decis sa renuntam la productia de conserve din carne", spune el.

Compania a lansat in schimb noi produse pe segmentele de semipreparate si salamuri, atat fierte si afumate, cat si crud-uscate. Grupul din Bacau a incheiat anul acesta si un nou contract zonal, cu Kaufland, pentru comercializarea carnii de pasare produsa de Agricola sub marcile private „Best Farm" si „Lando" ale acestui lant de magazine.

„Suntem interesati, in limite controlate, sa extindem productia de marci private, deoarece avem capacitati de productie nefolosite integral", sustine presedintele companiei.

Agricola Bacau produce insa de mai multi ani si pentru retailerii Metro si Plus Discount salamuri crud-uscate, aceste contracte acoperind aproximativ 9% din vanzarile grupului pe acest segment. Noul contract incheiat cu Kaufland va asigura 7% din vanzarile de carne de pasare ale producatorului din Bacau.

Retailul modern este mai sigur

De aceea, activitatea de comercializare si promovare a grupului Agricola a fost orientata anul acesta catre retailerii mari. „Retailul modern, in comparatie cu cel traditional, iti ofera conditii in care este exclus pericolul intreruperii lantului de frig, incepand de la depozitarea marfii, expunerea si comercializarea acesteia, iar acest aspect este definitoriu pentru comertul cu produse din carne", explica presedintele Agricola Bacau.

 Un alt motiv care a stat in spatele acestei decizii a fost faptul ca retailerii moderni continua sa se extinda si vor fi prezenti si in localitati mai mici. In plus, in contextul economic actual, colaborarea cu marii retaileri confera o siguranta mai mare din punct de vedere financiar pentru producatori.

Grupul Agricola Bacau, format din noua companii cu activitati atat in productia de produse alimentare, cat si in domeniii conexe business-ului, are ca principali competitori companiile Transavia, Aaylex, Agroli, Agrisol, cat si cele mai mari firme avicole de pe plan local.

Deputatul PSD Gheorghe Antochi detine un pachet de 20% din titlurile Agricola International Bacau, cea mai mare companie din cadrul grupului.

 

Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau: Fabrica avea nevoie de investitii pentru modernizare si un efort mare din partea companiei pentru a putea castiga cota de piata, asa ca am decis sa renuntam la productia de conserve din carne. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO