Companii

Agricola Bacau: Scumpirea cerealelor ar putea duce la o limitare a productiei

Agricola Bacau: Scumpirea cerealelor ar putea duce la o limitare a productiei

Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau: Initial, suma totala a investitiilor programate pentru anul acesta si anul viitor era de 12,5 milioane de euro, insa din cauza cresterii pretului echipamentelor investitiile totale se vor ridica la circa 17-18 milioane de euro.

21.12.2007, 18:33 28

Grupul de firme Agricola Bacau, unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare de pe piata locala, si-a bugetat pentru anul viitor o crestere de 10% a cifrei de afaceri pana la 120 de milioane de euro, rezultat care depinde insa de decizia companiei de a limita capacitatile de productie ale fabricilor din zona Moldovei.
"Pretul cerealelor s-a triplat in ultimul an, in timp ce pretul sroturilor (mancare pentru pasari - n. red.) s-a dublat, iar acestea apasa foarte mult asupra costurilor. Daca nu se va lua nicio masura pentru remedierea acestei situatii este posibil sa fim nevoiti sa limitam productia anul viitor", a declarat Gheorghe Antochi, presedintele grupului de firme Agricola Bacau.
Antochi a declarat ca aceasta crestere a preturilor la materia prima va determina o majorare a preturilor produselor finite insa nu a dorit sa ofere mai multe informatii cu privire la decizile pe care le va implica limitarea productiei.
Totusi, incepand de la mijlocul lunii decembrie a acestui an, producatorul a intrerupt temporar activitatea de abatorizare si activitatea de crestere a pasarilor, disponibilizand aproximativ 700 de angajati.
Producatorul din Bacau are in derulare in perioada 2007-2008 un program de investitii de 12,5 milioane de euro, cu o confinantare Sapard de 2,8 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind directionata catre modernizarea capacitatilor de productie detinute.
"Initial, suma totala a investitiilor programate pentru anul acesta si anul viitor era de 12,5 milioane de euro, insa din cauza cresterii pretului echipamentelor pe care le-am achizitionat si a investitiilor realizate in protectia mediului, investitiile totale se vor ridica la circa 17-18 milioane de euro", a spus Antochi.
Agricola Bacau a investit anul acesta 1,6 milioane de euro intr-o noua statie de incubatie si 4,5 milioane de euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de productie a fostului departament Carbac, care a fost transformat intr-o fabrica axata pe productia de salamuri crud-uscate, cu o capacitate de productie de 1.200 de tone de produse finite.
Compania are planificate pentru anul viitor finalizarea unei investitii de 8,5 milioane de euro in modernizarea abatorului detinut in Bacau, cat si o investitie de doua milioane de euro in construirea unei ferme de porci care va deveni operationala in 2009.
"In prezent suntem in discutii cu o companie olandeza pentru contructia unei unitati de transformare a deseurilor animaliere in energie electrica si termica, care necesita o investitie de aproximativ 1,2 milioane de euro. Speram ca aceste tratative sa se concretizeze anul viitor" , a afirmat presedintele Agricola Bacau.
Antochi nu a dorit sa dezvaluie numele companiei cu care intentioneaza sa incheie acest parteneriat.
Reprezentantii companiei estimeaza ca Agricola Bacau va finaliza acest an cu o cifra de afaceri de aproximativ 350 de milioane de lei (circa 110 mil. euro), dintre care 260 milioane de lei (75 mil. euro) reprezinta rezultatele financiare ale companiei Agricola International, care a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 70 mil. euro si un profit net de un milion de euro.
Grupul de firme Agricola Bacau este format din companiile Agricola International, Aicbac (achizitia vacilor de lapte), Suinprod (cu activitati in cresterea porcilor), Conagra (fabrica de preparate din carne fierte-afumate), Salbac Dry Salami (fabrica de preparate crud-uscate), Europrod (fabrica de semipreparate din carne), Agriconstruct (cu activitati in domeniul constructiilor), Comcereal (achizitia de cereale) si Bac Print (cu activitati in tiparire).
Un pachet de 76% din actiunile Agricola Bacau este detinut de un grup de persoane fizice, potrivit datelor Registrului Comertului. Compania detine o cota de 16% din productia de carne de pasare realizata de unitatile specializate din Romania, respectiv o cota de piata de aproape 10% din total piata, potrivit propriilor informatii.
Competitorii Agricola Bacau pe piata produselor din carne de pasare sunt Transavia Alba Iulia, Agisol International si Avicola Calarasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO