Companii

Agrobusiness. România poate abatoriza jumătate din porcii pe care-i are, dar pentru a-şi satisface consumul are nevoie de o capacitate de şase ori mai mare. Care sunt companiile cu cele mai mari abatoare de porcine din România

Agrobusiness. România poate abatoriza jumătate din...

Autor: Florentina Niţu

16.10.2023, 16:30 236

Românii mănâncă anual 9 milioane de porci, însă doar 3 milioane, adică o treime din total, sunt crescuţi local. Iar din aceştia din urmă, un milion sunt aduşi în ţară de peste hotare, doar pentru a fi hrăniţi şi îngrăşaţi în fermele româneşti. Astfel, circa 75% din carnea de porc provine din import, iar deficitul comercial se apropie de 1 miliard de euro în 2023.

Anul acesta s-a vorbit mult despre vitalitatea sectorului şi despre necesitatea revigorării acestuia, s-au făcut mese rotunde cu jucători din industrie şi cu auto­rităţi. De altfel, Ministerul Agricul­turii a dat peste 1 miliard de lei (peste 200 mil. euro) în 2022 prin „Programul de susţinere a crescă­torilor de suine pentru activitatea de reproducţie“, iar pentru acest an este estimată o valoare similară. Însă, dincolo de refacerea efectivelor, România se confruntă cu alt un obstacol: incapacitatea de a sacrifica suficient, astfel că nu va putea să transforme porcii în carnea care ar trebui să ajungă pe mesele consumatorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO