Companii

Agroindustriala Bucium cumpara 300 ha vie in Vaslui

22.03.2007, 19:43 81

Agroindustriala Bucium, unul dintre jucatorii de dimensiuni medii de pe piata vinului, va achizitiona in acest an 300 de hectare de vita-de-vie in judetul Vaslui, dupa ce in 2006 compania a cumparat 10 hectare in aceeasi zona. In prezent compania exploateaza 530 de hectare de vita-de-vie, atat proprietate, cat si in arenda.
Pretul unui hectar de vita-de-vie este cuprins intre 8.000 de lei si 12.000 de lei (2.300 - 3.500 de euro), si poate depinde de zona si de calitatea suprafetei, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei.
"Majoritatea fondurilor vor proveni din surse proprii, iar in cazul in care acestea nu vor fi suficiente am putea apela la imprumuturi bancare", a declarat pentru ZF Constantin Minciu, director general al Agroindustriala Bucium. Producatorul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 26,8 mil. lei (7,4 mil. euro), in crestere cu peste 70% fata de 2005.
"Rezultatele de anul trecut au fost peste estimarile initiale, datorita relatiei mai bune cu distribuitorii si lansarii unui nou produs intr-un ambalaj mai mare", a explicat Minciu. Compania produce vin imbuteliat la sticla sub brandul Bucium, o parte din productie fiind livrata pe pietele externe.
Agroindustriala Bucium este specializata in productia de vinuri spumante, dar are in portofoliu si vinuri linistite. Piata spumantelor si spumoaselor are o valoare anuala de peste 10 mil. euro, este destul de mica in comparatie cu tarile din regiune.
Cel mai bine vandut brand din portofoliul companiei este Feteasca Alba de Bucium, din care s-au comercializat anul trecut 1,4 mil. de sticle. Dintre acestea, aproape 500.000 de sticle au fost in ambalaj de peste 3 litri.
Din categoria spumantelor si sumoaselor, compania a vandut anul trecut circa 1,2 milioane de sticle. Piata spumantelor si spumoaselor are un puternic caracter sezonier, cele mai mari vanzari inregistrandu-se in zilele premergatoare Anului Nou si Craciunului.
Din acest an insa, pe piata locala a vinurilor vor intra mai puternic vinurile de import, o data cu eliminarea taxelor vamale. In 2006, importurile de vin au explodat si au dus piata locala la aproximativ 400 mil. euro, fata de 350 mil. euro in 2005. Importurile au crescut de circa trei ori anul trecut, pana la 22,1 mil. euro, depasind atat ca valoare, cat si ca volum exporturile. Este pentru prima data cand Romania are un deficit la comertul cu vin. Si in acest an exista perspective de crestere sustinuta a importurilor, intrucat preturile la vinurile de import vor scadea pe fondul eliminarii taxelor vamale. Vanzarile de vin pe piata locala ar putea creste cu circa 10-15%, sub nivelul de anul trecut. Castigul va fi, in aceste conditii, atat pentru vinurile de import, cat si pentru cele locale, intrucat o felie mai mare de piata atrage deopotriva mai multi jucatori, dar si o exigenta mai mare din partea consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO