Companii

AIG Lincoln: Noi nu am facut achizitii de proprietati nici la reduceri de pret de 75%

AIG Lincoln: Noi nu am facut achizitii de proprietati nici la reduceri de pret de 75%

Sven Lemmes, country manager al AIG Lincoln: Singurul motiv pentru care un proprietar ar putea fi nevoit sa vanda este legat de presiunea bancilor. Consideram ca este necesara o perioada de 12, 18 sau 24 de luni pentru ca piata sa se redreseze si sa ofere din nou potential.

20.03.2009, 00:00 440

"Intre cele mai ridicate preturi solicitate pe piata si cele mai mici din prezent este o diferenta de la 30% pana la 75%. Pe termen scurt consider ca piata este a investitorilor privati, si nu a celor institutionali. Noi ne concentram pe realizarea unor investititii sigure, in detrimentul achizitionarii unor active 'distressed', ale unor proprietari aflati in dificultate", a declarat pentru ZF Sven Lemmes, country manager al AIG Lincoln.

Proprietatile care au suferit reduceri semnificative de pret fata de maximele solicitate in perioada 2007 - inceputul anului 2008 pot fi considerate in continuare prea scumpe de o serie de investitori, tinand cont de noul context de pe piata.
Pe de alta parte, oamenii de afaceri locali, care dispun in continuare de lichiditati, pot profita mai usor de oportunitati in aceasta perioada, fiind mai flexibili, mai orientati catre risc si cu un proces decizional mai scurt.
"Suntem in situatia fericita de a nu avea alte terenuri cumparate sau obligatii financiare, astfel ca 85% din activitate se concentreaza pe dezvoltarea cladirii de birouri The Lakeview. Daca am fi fost in situatia sa facem alte achizitii, problema nu ar fi fost legata doar de pretul terenului, ci si de dificultatea de a dezvolta in aceasta perioada", mai spune Lemmes.
Cladirea de birouri Lakeview atrage o investitie totala de aproximativ 50 de milioane de euro si este inchiriata in proportie de peste 90% de catre trei companii - o banca, o firma de audit si consultanta si un jucator din FMCG.
Cladirea va avea o suprafata inchiriabila de 24.000 de metri patrati, din care mai sunt disponibili 1.590 mp, potrivit directorului AIG Lincoln, care admite faptul ca lucrarile sunt intarziate.
"Este un lot relativ mic, inconjurat de trei strazi, pe care este dificil de organizat un santier. Din acest motiv constructia este intarziata cu cateva saptamani. Contractul semnat cu cel mai important chirias al cladirii intra in vigoare in decembrie 2009 cand, cel mai devreme, vom finaliza constructia", a explicat Lemmes.
El considera ca Europa Centrala si de Est, si implicit Romania, si-a diminuat din atractivitatea care o reprezenta pentru marii investitori, acestia fiind mult mai atenti la intrarea pe o piata noua.
"Investitorii au sesizat ca aceasta zona a Europei este riscanta; preturile au inceput sa scada, dar nimeni nu stie cand va fi atins minimul. Pe de alta parte, investitorii vestici au inceput sa aiba oportunitati atractive si in alte tari, mai aproape de pietele mama", apreciaza directorul AIG Lincoln.
Cu toate acestea, firma analizeaza in prezent doua oportunitati de investitii in Bucuresti, singurul oras care starneste interesul AIG, pe toate segmentele, mai putin rezidential.
"Singurul motiv pentru care un proprietar ar putea fi nevoit sa vanda este legat de presiunea bancilor. Consideram ca este necesara o perioada de 12, 18 sau 24 de luni pentru ca piata sa se redreseze si sa ofere din nou potential", spune Lemmes.
In prezent insa, bancile nu se mai arata dispuse sa acorde finantari pentru proiecte imobiliare, iar majoritatea companiilor au inceput taierea costurilor, inclusiv cu chiriile, ceea ce inseamna renegocieri de contracte, amanarea extinderilor sau a consolidarilor si chiar restrangerea spatiului ocupat.
"Suntem in continuare o companie de dezvoltare, urmarim inceperea unor proiecte noi, dar contextul actual nu mai este la fel de favorabil investitiilor, desi numarul oportunitatilor a crescut. Este foarte greu de luat o decizie cand nu exista suport din partea bancilor si a chiriasilor", apreciaza germanul de la conducerea companiei americane.
AIG Lincoln are in Romania 17 angajati, responsabili atat de dezvoltarea proiectului Lakeview, cat si de activitatea de property management, firma avand contracte pentru administrarea cladirilor de birouri Charles de Gaulle Plaza si Casa Stega din Capitala.
AIG Lincoln este o companie formata in anul 1997, cu acitivitate in zece tari si o valoare de piata a proprietatilor de aproximativ 1,4 miliarde de dolari.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO