Companii

Alro raportează primele pierderi de la privatizare

Alro raportează primele pierderi de la privatizare

Autor: Adrian Cojocar

28.02.2013, 18:38 575

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), deţinut de grupul Vimetco cu acţionari ruşi, a raportat anul trecut o pierdere neaşteptată, de 170 mil. lei (38,4 mil. euro), faţă de un profit de 218 mil. lei (49,2 mil. euro) obţinut în 2011. Datele sunt aferente raportărilor pe standarde internaţionale.

Pierderea este surprinzătoare având în vedere că după primele nouă luni ale anului trecut Alro raportase pe standarde româneşti de contabilitate un profit net de 78,8 mil. lei.

Acestea sunt primele pierderi înregistrate de combinat de la privatizarea acestuia în anul 2002 şi vin ca urmare a renegocierii contractului cu principalul furnizor de energie Hidroelectrica.

“Factori externi neprevăzuţi, precum cei legaţi de furnizarea de energie şi de taxarea acesteia, au influenţat costurile totale, având un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare”, spune Marian Năstase, preşedintele Alro Slatina.

Anul trecut conducerea companiei a renegociat contractul de furnizare de energie, iar Hidroelectrica a obligat Alro să plătească un preţ cu peste 50% mai ridicat şi să achite o diferenţă de 11 mil. euro pentru energia pe care a achiziţionat-o anul trecut. Creşterea s-a făcut în paşi, astfel că anul acesta Alro va plăti un preţ şi mai mare pentru energie.

Profitul operaţional al Alro s-a diminuat anul trecut cu aproape 30%, la 288,8 mil. lei (65 mil. euro), în ciuda faptului că afacerile companiei au urcat cu 2,3%, la 2,3 mld. lei (519 mil. euro).

Alro nu a prins în cheltuielile operaţionale costurile mai mari cu energia, precizând că pierderile au fost generate de un instrument financiar derivat incorporat în contractul semnat cu Hidroelectrica, iar rezultatul negativ a fost cuprins la nivelul activităţii financiare, care a generat pierderi de 475 mil. lei (107 mil. euro). Din acestea pierderea generată de instrumente derivate s-a ridicat la 382 mil. lei (86 mil. euro).

Alro primeşte de la Hidroelectrica un preţ al cărui nivel este influenţat atât de cotaţia aluminiului de pe bursa din Londra cât şi de preţul energiei pe piaţa internă, OPCOM.

Cum preţul aluminiului mai mult a stagnat anul trecut, în jurul nivelului de 2.000 de dolari/tonă, iar preţul energiei pe piaţa OPCOM a atins niveluri record, cel mai probabil pierderea din instrumente derivate a provenit ca urmare a creşterii preţului pe piaţa OPCOM, care au făcut ca Alro să plătească mai mult pentru energia achiziţionată.

Alro s-a angajat să plătească către Hidroelectrica un preţ cuprins între 180 şi 220 de lei pe MWh, în funcţie de cotaţiile la aluminiu şi la energie, faţă de un preţ mediu de circa 130 de lei pe MWh în 2011.

Alro este cel mai mare condumator de energie din România, iar contractul cu Hidroelectrica i-a permis să raporteze anterior profituri de 2 miliarde de lei de la privatizare din care acţionarii ruşi au încasat dividende de aproape 1,5 mld. lei.

“Creşterea vanzărilor de aluminiu procesat a compensat parţial scăderea preţurilor de pe pieţele internaţionale. Astfel, cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scăzut la o medie de 2.018 USD/tonă, în 2012, în comparaţie cu un nivel de 2.440 USD/tonă, în 2011”, se arată în raportul Alro.

Anul trecut compania a investit circa 70 mil. lei (15,8 mil. euro) pentru a creşte productivitatea şi eficienţa combinatului.

„Am investit masiv în creşterea eficienţei energetice a Companiei, pentru a atinge un consum scăzut de electricitate şi de gaz. În şapte ani, am reuşit să intrăm în topul celor mai eficiente unităţi, în ceea ce priveşte consumul de utilităţi. Cu toate acestea, investiţiile realizate sunt pe cale să fie anulate de costurile şi de taxele adiţionale impuse pentru MWh. Din punctul nostru de vedere, consumatorii de

energie au nevoie de o măsură urgentă de restructurare a acestor taxe, pentru a rămâne competitivi”, spune Marian Năstase.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24