Companii

Alstom domina piata serviciilor pentru centrale electrice

14.12.2004, 00:00 27

Grupul francez de inginerie Alstom este liderul pietei serviciilor pentru centrale electrice din Europa Centrala si de Est, inclusiv pe piata de profil din Romania, rezulta dintr-o analiza realizata de catre firma americana de consultanta Frost & Sullivan.
Alstom are o cota de 29,3% pe piata serviciilor energetice pentru centrale electrice in Romania, inaintea americanilor de la General Electric, creditati cu 23,2 % in 2003. Serviciile constau in intretinerea, furnizarea de echipamente sau reabilitari ale centralelor.
Gigantul francez al ingineriei si echipamentelor energetice domina piata regionala, estimata la 380 mil. euro (494,3 mil. $), cu o cota de piata de 19,8% si capteaza cea mai mare parte din cresterea acesteia. Alstom ocupa primul loc in topul furnizorilor pe cinci piete emergente - Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia si fosta Iugoslavia, plasandu-se pe una dintre primele pozitii pe altele din regiune.
"Piata serviciilor pentru centrale electrice din Romania este una cu o crestere situata intre valori scazute ("low" in engleza - n.r.) si medii ("medium), cu venituri totale estimate in 2003 la 22,2 mil. euro (28,9 mil. $), inregistrand un declin la o rata de 2,7% pe an in perioada 2000 - 2003", a comentat pentru Ziarul Financiar Anurag Khetan, analist la firma de consultanta Frost & Sullivan.
Alstom Power Romania, principala companie locala a grupului francez, s-a pozitionat in ultimii ani ca unul dintre cei mai importanti ai fostului colos energetic detinut de catre stat, Termoelectrica SA. Producatorul de energie electrica si termica, ce a dominat piata locala a energiei ani la rand, a fost puternic restructurat in 2002, cand mai multe centrale au fost externalizate catre autoritatile locale.
Alstom Power Romania SRL a inregistrat in 2003 o pierdere de 14,7 milioane euro la o cifra de afaceri de 35 milioane euro, conform ultimului bilant depus la Finante.
Pe piata totala a serviciilor si echipamentelor energetice din Romania, Alstom lupta nu numai cu General Electric, ci mai ales cu Siemens (Germania), grupul elvetiano - suedez ABB, Itochu Corporation (Japonia) sau chiar VA Tech (Elvetia).
Analistii Frost & Sullivan noteaza in analiza lor despre evolutia pietei regionale ca Romania "cu toate ca are o pondere de 13% in capacitatea instalata in centrale termice din intreaga regiune, cota sa de piata la servicii este de numai 6%", una dintre cele mai mari diferente inregistrate in aceasta arie geografica, alaturi de Turcia si fosta Iugoslavie.
"Faptul ca utilitatile vor sa tina cat mai multe dintre aceste servicii in regim propriu de executie ("in house" - n.r.) explica de asemenea diferenta", spun analistii.
Romania, ca si alte state din regiune, dispun de o infrastructura invechita, de productie ruseasca.
Analistii mizeaza pe o rata de crestere regionala a acestei piete de 7%, urmand sa ajunga la o valoare de 613 mil. euro (796,2 mil. $) in 2010.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24