Companii

Alstom si-a planificat conservarea veniturilor in euro anul acesta

03.10.2003, 00:00 18

Grupul francez Alstom, unul dintre furnizorii globali de echipamente in domeniul energiei si transporturilor, mizeaza pe o cifra de afaceri a companiilor sale din Romania de circa 40 mil. euro in exercitiul financiar curent, cu inchidere pe 31 martie 2004. Valoarea prognozata este similara cu cea obtinuta in anul precedent.
Volumul total al afacerilor Alstom pe piata romaneasca este insa dublu - de circa 80 mil. $, care insumeaza componenta locala si cea internationala, reprezentata de comenzile primite de alte companii Alstom pe piata locala.
Vanzarea in acest an de catre grupul francez a afacerilor din domeniul turbinelor si a diviziei de transport si distributie nu afecteaza in mod semnificativ activitatile derulate de Alstom in Romania.
"Activitatile Alstom in Romania pot fi ajustate in raport cu functionalitatea pietei romanesti. Tranzactiile Alstom la nivel international nu afecteaza semnificativ operatiunile de aici. Pe T&D (n.r. - transport si distributie, divizie ce urmeaza a fi vanduta de grup), avem aici o structura de vanzari de 2-3 persoane, cu vanzari de 4 - 7 mil. euro anual. Personalul este in jur de 900 de angajati", a explicat pentru Ziarul Financiar Emilian Dobrescu, country president Alstom Romania.
Grupul Alstom deruleaza in acest moment un plan de salvare financiara, cu sprijinul statului francez, prin care incearca sa scape de datorii. Grupul a vandut deja divizia de turbine industriale catre grupul german Siemens la inceputul acestui an, printr-o tranzactie de 1,1 mld. euro, si a anuntat zilele trecute ca va vinde pentru 950 mil. euro divizia de transport si distributie catre grupul francez Areva, ce activeaza in domeniul energiei nucleare. Pe de alta parte, sprijinul financiar pe care Parisul vrea sa-l acorde companiei este subiectul unei anchete oficiale deschise de Comisia Europeana.
Pe piata romaneasca, Alstom isi concentreaza atentia asupra "renovarilor si lucrarilor de modernizare derulate pentru companii precum Termoelectrica, Electrica sau CFR".
De asemenea, Alstom a depus o oferta pentru preluarea serviciilor de mentenanta a metroului bucurestean de la Metrorex, fiind asteptata in acest moment raspunsul companiei de stat. Potrivit ultimelor informatii disponibile, francezii ar fi urmat sa preia administrarea si sa modernizeze trei depouri ale metroului si uzina de reparatii, investitia fiind estimata in 3 ani la 60 mil. $, cu garantia statului roman.
Alstom activeaza pe piata romaneasca prin intermediul mai multor companii cu profil productiv: Alstom Power Romania  - cu activitati in domeniul modernizarii, reparatiilor si mentenantei capacitatilor de producere a energiei electrice, companie detinuta 100% de grup. Francezii sunt de asemenea actionari majoritarui la alte doua companii - Alstom Transport (80% Alstom, 20% Faur Bucuresti si SIF Muntenia) si Alstom General Turbo (51% Alstom, 49% General Turbo).
Alstom este unul dintre jucatorii importanti ai pietei interne de echipamente si servicii energetice, estimate pentru acest an de unii jucatori la circa 550 mil. $, concurand cu jucatori de talie internationala precum ABB, Siemens, Schneider Electric, Moeller, Va Tech, General Electric sau Itochu, dar si jucatori locali.
Alstom are o cifra anuala de afaceri de 23 miliarde euro, operatiuni in 70 de state si peste 118.000 de angajati. Actiunile companiei sunt listate pe bursele de la Paris, Londra si New York.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO