Companii

America saluta din mers! (I)

05.06.2003, 00:00 21



Intalnirea anuala a European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), desfasurata pe pamant european, la Atena, a relevat un adevar aproape de necontestat: farmaceutica europeana este intrecuta, pe teren propriu, de cea de peste Ocean.



DesI industria farmaceutica are o contributie pozitiva la economia europeana, ca intreg, Europa este mai putin atractiva pentru investitiile in cercetare si dezvoltare decat Statele Unite, din cauza mediului economic, nivelului cercetarii stiintifice, conditiilor de investitii si atitudinii sociale fata de noile tehnologii, spunea profesorul Oliver Schoeffsky de la Universitatea Erlangen-Nurnberg, la dezbaterea cu tema "Farmaceutica europeana intre date si fapte", organizata in cadrul reuniunii desfasurata in perioada 26-28mai, la Atena (Vouliagmeni).



Insa, acasa, industria farmaceutica ramane unul din cele mai dezvoltate sectoare ale economiei europene, ingloband 582.500 de locuri de munca sI o .productie, in 2001, de 148.800 milioane Euro, spre deosebire de 20.300 milioane Euro in 1980.



Conform datelor Eurostate, industria farmaceutica este al cincilea mare sector industrial din Europa, cumuland pana la 3,5% din totalul produselelor de pe piata europeana.






Mai repede si mai multi



Industria farmaceutica europeana si-a mentinut pozitia de lider pana la inceputul anilor '90, dupa care companiile americane au preluat pozitia de lider, mai ales in privinta cercetarii.



Intre 1991 si 2001, pietele americane au crescut intr-un ritm de 11,6% pe an, devansand Europa unde cresterea era doar de 7,4%.Mai mult, datele adaptate la rata inflatiei arata ca piata americana a crescut chiar de doua ori mai repede decat cea europeana, in termeni reali.



Dintre cele mai puternice 15 companii producatoare de medicamente din lume, in 2002, noua erau americane si numai cinci europene, spre deosebire de 1990, cand toate cele 15 erau europene.



Astfel, pe locul intai, venind de pe pozitia sase in 1978, a urcat compania Pfizer Inc., urmata de GlaxoSmithKline, Merck&Co, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Novartis, Aventis, Bristol-MyersSquibb, Roche, Pharmacia, Wyeth, Abbot, Lilly, Schering Plough, Takeda, Sanofi-Synthelabo, Amgen, Boehringer Ingelheim, Bayer, Schering Ag, Eisai, Teva, Novo Nordisk, Merk KGAAg.






Molecule "made in USA"



Intr-un context mai larg, companiile americane acapareaza tot mai multe locuri de lider pe piata mondiala, opt din primele zece produse farmaceutice din intrega lume fiind americane si numai doua europene.



De asemenea, companiile americane au mai mult succes in a-si implementa produsele pe piata, datorita cercetarii de varf si numeroaselor inovatii chimice si biologice .



In ultimii zece ani, cercetarea europena s-a degradat, in conditiile in care noile tehnologii sI multe activitatI de cercetare s-au mutat in afara continentului, mai ales in Statele Unite.



In domeniul biofarmaceutic, pozitia de lider a SUA este si mai importanta : aproximativ 1/5 din noile produse moleculare lansate pe piata sant acum derivate din acest domeniu.



Angajatii din acest sector sunt in Europa in numar de 87.100, iar in SUA sunt 191.000.






Aprobarile fac autostopul



Problemele Europei sunt si problemle pietei sale farmaceutice, pentru ca, odata cu schimbarile survenite pe continent, fiecare stat si-a organizat propriul sistem pentru politica medicamentului.



Astfel, in 2002, un studiu al Cambridge Pharma Consultancy arata ca pot trece mai mult de doi ani intre acordarea autorizatiei de piata a unui medicament. sI momentul in care acesta devine valabil pe anumite piete nationale.



Companiile farmaceutice se confrunta cu mari intarzieri la primirea autorizatiei pentru vanzarea pe piata statelor membre ale UE, unde un nou medicament nu poate fi pus in "circulatie" inainte ca autoritatile competente sa fixeze pretul sau sa decida inscrierea produsului pe lista aprobata de companiile de asigurari de sanatate.



Studiul arata ca in nu mai putin de opt state, membre ale UE, precum Belgia, Grecia, Portugalia, Franta, Austria, Finlanda, Italia si Norvegia, depasesc termenul limita de 180 zile, pentru emiterea pretului si inscriere lui pe lista de rambursari.
elvira@mediafax.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO