Companii

Americanii de la Faber Invest, actionari majoritari la Balkan Petroleum

02.11.2006, 19:01 118

Faber Invest & Trading, companie cu activitati in domeniul petrolier, a preluat la jumatatea acestui an 54,37% din capitalul social al firmei Balkan Petrolum.
Operatiunea s-a realizat prin aport in capital in valoare de 11 milioane de dolari (8,8 milioane de euro), potrivit unor date publicate in Monitorul Oficial. Faber Invest se prezinta pe site-ul sau ca fiind o companie cu capital american. Actionarii sai nu sunt cunoscuti. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati ieri.
Compania Faber derula relatii comerciale cu Rafo si Carom Onesti, insa livrarile de titei au fost intrerupte in 2005, dupa ce creantele pe care le avea la cele doua rafinarii au ajuns de ordinul zecilor de milioane de dolari.
In prezent capitalul BkP este de 58,6 milioane de lei (16,7 milioane de euro), alti actionari fiind BkP UK din Marea Britanie, cu 28,7% din capital si BkP AG din Elvetia - cu 16,6%. Actionarii Bakan Petroleum nu sunt cunoscuti. Compania Lanton Enterprises Inc. si persoanele fizice Marian Iancu si Luiza Margarit sunt ceilalti actionari ai BkP, cu participatii de 0,095% fiecare. Balkan Petroleum Ltd este actionarul majoritar al Rafo Onesti, cu o participatie de 98%. Firma Balkan Petroleum s-a divizat in vara acestui an in BkP Ltd si BkP UK Ltd.
Pachetul de actiuni a fost vandut in iulie anul trecut catre Calder-A, firma inregistrata in Olanda. Tranzactia trebuie sa primeasca, insa, si acordul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
In cazul incheierii unei novatii fara acordul AVAS, conform contractului de privatizare, actualul actionar, Balkan Petroleum, ar suporta penalitati de 100% din pretul platit pe pachetul de actiuni, respectiv 11,46 milioane de dolari (9,16 milioane de euro).
Succesorul lui Razvan Orasanu la conducerea AVAS, Teodor Atanasiu, fostul ministru al apararii, a declarat ca va gasi solutia privind problema dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni al Rafo Onesti pana la sfarsitul acestui an.
Pe de alta parte, Compania V&V Trading, administratorul special al Rafo Onesti, a convocat pentru 27 noiembrie Adunarea Generala a Actionarilor, pentru a discuta majorarea capitalului prin conversia in actiuni a unor datorii de 1,89 miliarde de lei (540 de milioane de euro), operatiune prin care statul ar urma sa devina cel mai important actionar. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, pe ordinea de zi figureaza si anularea actiunilor emise in favoarea actionarilor existenti, pentru ca acestia sa isi poata mentine participatiile, intrucat titlurile au ramas nesubscrise.
Majorarea capitalului social, de la 432 de milioane de lei (123,4 milioane de euro) la 2,3 miliarde de lei (657 milioane de euro), prin conversia in actiuni a unor datorii de 1,897 miliarde de lei (540 de milioane de euro), a fost aprobata de actionari in luna septembrie.
Daca actionarii firmei vor aproba la 27 noiembrie majorarea de capital, Ministerul Finantelor Publice ar fi cel mai important actionar, cu 34,6%.
Participatia actualului actionar majoritar se va reduce de la 98% la 18,1%. Alti actionari vor fi Calder-A - 31,1%, AVAS - 0,7%, Directia Regionala Vamala Iasi - 5,17%, Raglam Overseas - 6,5%, Tender SA -1,6%.

Explozie la Rafo Onesti
O explozie deosebit de puternica a avut loc ieri, in jurul orelor 11:50 a.m., la rafinaria Rafo Onesti, incident care s-a soldat cu trei victime, potrivit ultimelor informatii disponibile. Valoarea pagubelor materiale a fost stabilita la jumatate de milion de euro. "Potrivit primelor cercetari, cauza exploziei ar putea consta in acumularile de gaze utilizate in procesul de preincalzire a materiilor prime. Pana in prezent, s-au aplicat procedurile de delimitare a perimetrului afectat si s-au luat toate masurile de siguranta pentru limitarea extinderii efectelor accidentului", au declarat reprezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO