Companii

Analiză Grayling: Guvernul a păstrat şi după pandemie tendinţa de a legifera tot mai mult în locul Parlamentului, prin ordonanţe; parlamentarii au nevoie în medie de 2 ani pentru a aproba un act adoptat de Guvern

Analiză Grayling: Guvernul a păstrat şi după pandemie...

Autor: Roxana Rosu

09.05.2023, 14:23 104

România este ţara din Europa Centrală şi de Est care a adoptat în anul 2022 cele mai multe acte normative, majoritatea iniţiate de Guvern, Executivul de la Bucureşti menţinând tendinţa de a guverna prin ordonanţe, începută în contextul pandemiei, arată o analiză Grayling, companie de consultanţă în comunicare şi relaţii guvernamentale.

Tendinţa de a emite multe ordonanţe de Guvern este asemănătoare şi în restul ţărilor din ECE.

“Datele AcTrend Report arată o tendinţă alarmantă de guvernare prin ordonante şi, practic, o concentrare a iniţiativei de legiferare în mâinile Executivului. Este o tendinţă regională, nu doar la nivelul României, de îndepărtare a instituţiilor de la atribuţiile lor clasice, tradiţionale. Principala explicaţie este legată de contextul excepţional al ultimilor ani, care a impus adoptarea de măsuri excepţionale. Este însă interesant de urmărit cum va evolua această tendinţă în anii ce urmează şi, mai ales, este important ca aceasta să nu afecteze rolul instituţiilor statului aşa cum este el prevăzut de legile fundamentale”, a declarat Cristi Creţan, Country manager Grayling România & Bulgaria.

În 2022, România a adoptat peste o treime (573) din totalul de 1437 de acte normative aprobate în 8 ţări din Europa Centrală şi de Est, arată  studiul AcTrend .

Dintre actele normative aprobate în România, 60% au fost iniţiate şi adoptate de Executiv, în timp ce Parlamentul a reuşit să încheie procesul legislativ pentru doar 15% dintre  Ordonanţele aprobate de Guvern în 2022.

Studiul Grayling AcTrend a analizat schimbările legislative din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Croaţia, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022.

În clasamentul statelor din ECE după numărul de acte normative adoptate, România este urmată de Polonia, cu 189 de acte de legislaţie primară, Slovacia – 176 şi Croaţia – 158. La polul opus se află Serbia (60) şi Ungaria (83).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO