Companii

Analiză ZF. Cinci din cei mai mari zece importatori din Ucraina vin din agrobusiness. România a importat bunuri în valoare de 2,2 miliarde de euro în 2022 din Ucraina

Analiză ZF. Cinci din cei mai mari zece importatori din...

Autor: Florentina Niţu

08.05.2023, 09:00 866

România a importat bunuri în valoare de 2,2 miliarde de euro în 2022 din Ucraina, în creştere cu 66% faţă de anul anterior.

Cerealele şi îngrăşămintele sunt produsele care au venit cu precădere din ţara vecină aflată în plin război, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.

Cinci din cei mai mari zece importatori sunt comercianţi de cereale şi îngrăşăminte, printre care grupul chinez COFCO (trader de cereale), compania americană Bunge (producătorul uleiului de floarea-soa­relui Floriol) şi compania cu capital românesc Prutul (producătorul uleiului de floarea-soarelui Spornic), arată datele INS.

În contextul în care ţara vecină este în plin război, România a fost principala poartă pentru a-şi scoate mărfurile, dar şi gazdă pentru o parte din ele, mai ales produse agricole.

Cantitatea importată de România din Ucraina a fost de 2 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, în valoare de 1,76 miliarde de euro, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la INS. Din importurile totale, cerealele reprezintă 80%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO