Companii

ANALIZĂ ZF. Cum arată o adevărată forţă alimentară în Europa: toată industria alimentară românească generează o cifră de afaceri similară cu top zece producători polonezi: 14 mld. euro

ANALIZĂ ZF. Cum arată o adevărată forţă alimentară...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.01.2024, 00:07 572

Polonia domină regiunea ca număr de companii producătoare de alimente, iar România nu are nici o companie în top 500.

Polonia are zece companii producătoare de alimente în topul celor mai mari jucători din Europa Centrală şi de Est, în timp ce România nu are niciun astfel de producător în Top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de Coface, companie de analiză şi consultanţă.

Mai mult, în industria alimentară Polonia este o adevărată forţă mai ales că nicio ţară din regiune nu are atât de multe companii în clasament. ZF a luat în calcul din clasamentul realizat de Coface doar procesatori, nu şi cei care produc exclusiv băuturi, de exemplu, sau care doar distribuie.

În plus, din top zece procesatori, nouă sunt din Polonia, conform analizei ZF. Polonia are trei procesatori de carne în clasament, dar şi trei de lapte. De exemplu, cea mai mare companie din sectorul cărnii din Polonia şi anume Animex Foods, care este deţinut de Smithfield, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de euro, conform topului realizat de Coface. Pe de altă parte, cea mai mare companie din sectorul cărnii din România adică Smithfield România a avut o cifră de afaceri de peste 240 de milioane de euro, de patru ori mai puţin pe o singură entitate fiscală. Smithfield are în România mai multe companii, inclusiv Elit, unul dintre principalii jucători din mezeluri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO