Companii

Analiză ZF. Deficitul comercial din industria alimentară se adânceşte: doar pe carne, lactate şi fructe plătim străinilor peste 3 mld. euro, mai mult decât încasăm pe toate alimentele exportate

Analiză ZF. Deficitul comercial din industria...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

22.04.2023, 00:07 172

Cel mai mare deficit comercial se înregistrează în categoriile carne, lapte, lactate, ouă, dar şi legume Din cele 15 categorii de produse alimentare luate în calcul de ZF, doar în cea a grăsimilor şi uleiurilor vegetale şi animale România este pe excedent comercial Cea mai mare creştere a exporturilor în 2022 a înregistrat-o categoria produselor industriei de morărit.

Exporturile de produse alimentare au ajuns anul trecut la 2,95 miliarde de euro, în creştere cu 40% faţă de anul precedent, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. ZF a luat în calcul 15 categorii precum carne, lapte, lactate, legume, fructe, dar şi produse procesate şi nu a inclus cerealele şi seminţele şi fructele oleaginoase.

Deşi exporturile au crescut puternic în valoare, nu au recuperat din decalajul faţă de importuri, astfel că România rămâne în zodia deficitului comercial, care a depăşit 5,6 mi­liarde de euro în sec­torul de alimente în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO