Companii

ANALIZĂ ZF. Pe piaţa de M&A din România s-au parafat în 2022 peste 250 de tranzacţii, cu 26% mai multe decât în anul anterior. La nivel global s-a înregistrat un declin de 12%

ANALIZĂ ZF. Pe piaţa de M&A din România s-au parafat...

Autor: Cristina Roşca

26.04.2023, 00:07 379

♦ Ziarul Financiar va organiza pe data de 15 mai 2023, alături de EY România, o nouă ediţie a conferinţei anuale ZF Top tranzacţii.

În 2022, în România, s-au semnat 258 de tranzacţii cu o valoare totală de peste 6,6 mld. dolari, arată o analiză a companiei de consultanţă şi audit EY. În valoare, piaţa a crescut cu circa 10% faţă de anul anterior, fiind analizate atât tran­zacţiile a căror valoare a fost fă­cută publică, cât şi pe toate celelalte. În cazul acestora din urmă, valoarea a fost estimată de reprezentanţii EY pe baza datelor exis­tente în piaţă.

În volum, adică în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, anul trecut a adus o creştere puternică, de peste 25% pentru România, semn că investitorii au fost în continuare interesaţi de piaţa locală.

„După un 2021 care s-a conturat a fi unul dintre cei mai buni ani pentru piaţa locală de M&A, anul trecut a adus în prim-plan mai multe evenimente economice importante, precum creşterea costurilor de finanţare şi majorările de preţuri la energie, dar şi o serie de tensiuni geopolitice majore ca urmare a războiului din Ucraina, conflict care a dus la incertitudine şi la perturbări ale lanţurilor de aprovizionare. În acest context, piaţa globală de M&A a scăzut cu 36% an la an, în timp ce cea europeană a postat un declin de 34%. România a mers contra curentului, fiind în mod evident o ţară cu rezultate foarte bune, şi anume o creştere de 10% în valoare pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii“, spun reprezentanţii EY.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO