Companii

Analiză ZF. Preţuri aliniate, dar salarii rămase în urmă: Preţurile la alimente şi băuturi sunt doar cu 20-30% mai mici în România ca în UE, deşi salariile sunt la jumătate. Irlanda, Danemarca şi Luxemburg sunt ţările din UE cu cele mai mari preţuri de consum la alimente, utilităţi, haine sau electro-IT

Analiză ZF. Preţuri aliniate, dar salarii rămase în...

Autor: Cristina Roşca

28.01.2023, 11:00 660

La coada clasamentului se află România, Bulgaria şi Polonia Analiza se referă doar la preţuri şi nu există o corelare cu puterea de cumpărare şi cu salariile.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai mici preţuri la produse şi servicii de consum, aproape la jumătate (55%) faţă de media comunităţii, arată o analiză a biroului european de statistică Eurostat, citată de INS. Pentru această analiză au fost comparate preţurile la peste 2.000 de produse şi servicii pe baza cărora s-a calculat o medie, din care a rezultat că piaţa locală este mai ieftină chiar şi decât Bulgaria, o ţară considerată a fi mai săracă şi cu salarii mai mici.

Totuşi, pentru această analiză nu s-a ţinut cont de salarii, ci au fost analizate doar preţurile la alimente, băuturi (alcoolice şi nonalcoolice), îmbrăcăminte şi încăl­ţăminte, utilităţi, mobilă şi electro-IT, transport, activităţi de recreere şi cultură, restaurante şi hoteluri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO