Companii

ANC propune retragerea Antibiotice de la Pharma

05.02.2004, 00:00 22



Autoritatea Nationala de Control (ANC) a propus Ministerului Sanatatii ca, in calitate de actionar majoritar al societatii Antibiotice Iasi, sa retraga compania din actionariatul firmei de distributie Pharma si sa-si dezvolte propria retea de distributie.



Aceasta propunere vine dupa ce ANC a derulat un control la societatea ieseana care a relevat faptul ca Antibiotice a acumulat creante de 804 miliarde de lei in principal din cauza neincasarii contravalorii medicamentelor livrate catre Pharma si nu din cauza blocajului financiar de la nivelul spitalelor.



"Participarea Antibiotice la capitalul social al Pharma cu un procent de numai 30% a permis firmei de distributie sa decida plata preferentiala a creditorilor, in detrimentul companiei cu capital de stat. Astfel, in timp ce Antibiotice a furnizat, in 2002, marfuri in valoare de 506 mld. lei, a incasat numai 23,9% din valoare, adica 121 mld. lei, in timp ce ceilalti furnizori au incasat 99,7% din marfuri", a spus ieri Ionel Blanculescu, ministrul controlului.



El a adaugat ca neincasarea la termen a creantelor, a determinat o crestere a obligatiilor de plata restante al Antibiotice catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat, precum si catre alte institutii la 278 mld. lei la 31 octombrie 2003.



"Pharma are o pozitie privilegiata intrucat Antibiotice nu poate sa o execute silit pentru neplata datoriilor - acest lucru insemnand sa se autoexecute silit - si nici nu poate opri livrarile de produse, ambele alternative presupunand un sabotaj al propriilor interese de actionar", a mai spus Blanculescu. In opinia ministrului, in acest caz "avem de-a face cu cea mai rafinata inginerie legistativa si financiara in domeniul sanatatii". "La nivelul Pharma, deciziile sunt luate de actionarii privati care detin 70%, in conditiile in care Antibiotice a participat cu peste 98% la realizarea cifrei de afaceri din 2003", a mai spus Blanculescu.



In 1999 producatorilor de medicemante li s-a interzis prin lege sa mai desfasoare activitati de distributie. Majoritatea firmelor au organizat licitatii pentru selectarea distribuitorilor, dar Antibiotice a ales sa infiinteze, pentru distributia produselor, societatea Pharma, la care detine 30% din actiuni, restul participatiilor apartinand mai multor persoane fizice. O cota de 20% din Pharma este detinuta de fostul director economic al Antibiotice, Constantin Acatrinei.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO