Companii

Andrei Ionuţ Pop, Structo Trading: „Vorbim în zadar de «premium», în condiţiile în care oamenii se mută pe rând, amenajează când pot, aşa că e un şantier continuu cel puţin cinci ani de la darea în folosinţă a unui bloc de locuinţe“

Andrei Ionuţ Pop, fondator al Structo Trading: În următorii cinci ani businessul nostru se va menţine în zona investiţiilor publice într-o pondere de 50-60%.

Andrei Ionuţ Pop, fondator al Structo Trading: În următorii cinci ani businessul nostru se va menţine în zona investiţiilor publice într-o pondere de 50-60%.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.01.2024, 13:00 2611

♦ Anul trecut, Structo Trading a finalizat lucrările la cel mai mare liceu tehnologic din judeţul Maramureş, Liceul Tehnologic Transilvania, şi a încheiat de asemenea construirea unui teren de fotbal în Baia Mare, alături de spaţii de producţie pentru jucători privaţi.

Cumpărătorii de locuinţe caută în general să achiziţioneze o proprietate la cheie, cu care să nu-şi mai bată capul ulterior, după ce experienţele nefericite cu meşteri şi firme de construcţii i-au făcut pe mulţi să nu mai aibă încredere în astfel de servicii. Este constatarea lui Andrei Ionuţ Pop, CEO şi fondator al companiei de dezvoltare imobiliară Structo Trading.

„Piaţa construcţiilor din România este într-o schimbare accelerată, atât pe partea de prestări servicii, cât şi pe partea rezidenţială. Clienţii segmen­tului rezidenţial, dar şi beneficiarii, în general, caută să primească un produs finit, tocmai din repetatele eşecuri experimentate de ei personal şi de apropiaţi, cu con­struc­tori nepro­fesionişti şi situaţii pe care nu le mai pot controla.“

Fondatorul Structo Trading, o companie cu afaceri de 18 milioane de lei în 2022 şi cu 30 de angajaţi, spune că în acest moment adesea firmele româneşti sunt condamnate la statutul de subcontractanţi, chiar dacă execută lucrări importante. La finalul anului 2023, compania lui Andrei Ionuţ Pop se pregătea pentru recepţionarea a cinci proiecte în care a investit peste 70 de milioane de lei şi pentru demararea unuia nou, în Maramureş, acolo unde, de altfel, businessul activează încă de la început.

„Grupul Structo face parte din generaţia nouă de afaceri care activează în domeniul construcţiilor, având ca bornă de pornire anul 2018, moment la care, ca mulţi alţii, a început dezvoltarea câtorva locuinţe unifamiliale destinate vânzării, avansând destul de repede pe piaţa lucrărilor industriale private şi a lucrărilor cu instituţiile publice. Începutul a fost greu, în condiţiile în care, similar şi altor segmente clasice de business, competitorii au deja 30-40-50 de ani vechime, unii fiind chiar şi la a doua generaţie, timp în care s-au format anumite sinergii, pe toate planurile.“

Anul trecut, Structo Trading a finalizat lucrările la cel mai mare liceu tehnologic din judeţul Maramureş, Liceul Tehnologic Transilvania, şi a încheiat de asemenea construirea unui teren de fotbal în Baia Mare, alături de spaţii de producţie pentru jucători privaţi.

„În ceea ce priveşte direcţia de dezvoltare, pot să spun că în următorii cinci ani businessul nostru se va menţine în zona investiţiilor publice într-o pondere de 50-60%, dar ne vom concentra şi pe două dintre segmentele de care comunitatea noastră are mare nevoie: facilităţi industriale la cheie, pentru vânzare custom-made şi pentru închiriat, respectiv dezvoltări imobiliare de tip premium.“

Dezvoltarea departamentului de proiectare este un alt obiectiv pentru următorul an, spune Andrei Ionuţ Pop.

„Clientul este astăzi mult mai pregătit şi are bine puse la punct anumite aşteptări faţă chiar de acum cinci ani. Totodată, văd o tendinţă tot mai accentuată de a cumpăra ceva mai calitativ, într-o zonă mai bună şi urmărind concepte superioare faţă de acele cartiere-dormitor. Cred că, în domeniul rezidenţial, nevoia cea mai mare e de apartamente premium, high-end.“

Din punctul său de vedere, Andrei Ionuţ Pop spune că un apartament este premium dacă beneficiază de o infrastructură colaborativă cu vecinii şi comunitatea, dacă se creează un hub.

„Totodată, vorbim în zadar de «premium», în condiţiile în care oamenii se mută pe rând, amenajează când pot, aşa că e un şantier continuu cel puţin cinci ani de la darea în folosinţă.“

Structo Trading lucrează chiar în această perioadă la un proiect rezidenţial high-end, situat aproape de centrul oraşului Baia Mare şi adiacent Parcului Central, cu un concept arhitectural bazat pe o imagine reinterpretată a satului maramureşean, semnat de arhitectul Dorin Ştefan.

„Ne-am propus ca, în maximum doi ani de la recepţia imobilului, toate lucrările să fie închise. Există şi miza redării acestui spaţiu comunităţii, în prezent nefolosit după închiderea fostei grădini zoologice acum nouă ani“, mai spune fondatorul Structo Trading.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO