Companii

Aport de capital de 25 mil. euro la Alstom Power

06.07.2004, 00:00 85



Alstom Power Romania SRL, una dintre companiile detinute in Romania de catre grupul francez Alstom cu activitati in domeniul energiei si transporturilor, si-a majorat recent capitalul social cu circa 6,25 mil. euro pentru finantarea propriilor operatiuni. In total, aportul de capital al Alstom NV Olanda, care detine 100% din actiunile Alstom Power Romania, a fost de 25 mil. euro, din care aproximativ 19 mil. euro reprezinta prime de emisiune, afirma surse apropiate operatiunii.



Dupa majorare, capitalul social al Alstom Power Romania SRL a ajuns la valoarea de 255 miliarde lei (circa 6,4 mil. euro).



Alstom Power Romania, cu activitati in domeniul modernizarii, reparatiilor si mentenantei capacitatilor de producere a energiei electrice, se recapitalizeaza astfel si se pregateste sa-si sustina financiar cresterea volumului de activitate, spun sursele citate care adauga ca o parte din fonduri vor fi folosite pentru achizitia de noi utilaje.



Alstom Power Romania SRL a incheiat exercitiul financiar pe 2003 cu o cifra de afaceri in valoare de 25 milioane euro. Printre clientii - cheie ai companiei se numara Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti. De asemenea, exporturile catre piata Uniunii Europene (in special, Germania, Franta) au o pondere de circa 20% in totalul afacerilor derulate. Compania numara in jur de 550 de angajati.



Grupul francez Alstom activeaza pe piata locala si prin intermediul altor companii cu profil productiv precum Alstom Transport (80% din actiuni apartin Alstom, 20% Faur Bucuresti si SIF Muntenia), respectiv Alstom General Turbo (51% Alstom, 49% General Turbo), potrivit ultimelor informatii disponibile.



Grupul francez Alstom este in acest moment pe plan international intr-un proces de reorganizare a activitatii sale. Recent, francezii de la Alstom au vandut divizia de transport si distributie catre un alt grup francez Areva, care a devenit astfel jucator pe piata romaneasca a proiectelor unor companii energetice precum Transelectrica si Electrica.



Printre ultimele afaceri mari incheiate de catre Alstom in Romania se numara contractul de preluarea a activitatilor de mentenanta pentru metroul bucurestean de la Metrorex SA, in valoare de aproximativ 240 milioane euro.



Pe piata serviciilor si echipamentelor energetice, estimata cu totul la circa 500 milioane dolari annual, Alstom concureaza cu alte grupuri internationale precum furnizorul elvetiano- suedez ABB, concernul german Siemens, Schneider (Franta), Moeller (Germania), Va Tech (Elvetia), General Electric (SUA) sau Itochu Corporation (Japonia).



De asemenea, Alstom este implicat si pe partea de comenzi din partea companiilor feroviare de stat romanesti.



Grupul francez Alstom a fost subiectul unor tensiuni intre autoritatile de la Paris, decise sa acorde un substantial sprijin financiar pentru redresarea acestuia, si autoritatile concurentiale europene de la Bruxelles.



Alstom are un portofoliu vast de activitati, de la producerea celebrelor TGV -uri (trenuri de mare viteza) pana la vase de croaziera, locomotive sau sisteme de producere a energiei.



In anul fiscal trecut cu inchidere la 30 martie, grupul Alstom a inregistrat o pierdere neta de 1,8 miliarde euro la vanzari de aproximativ 16,7 miliarde euro, in scadere cu 10% fata de anul precedent.



Alstom are peste 75.000 de angajati in peste 70 de tari ale lumii, fiind una dintre cele mai mari corporatii franceze. Actiunile companiei sunt listate pe bursele de la Paris, Londra si New York.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24