Companii

Arabesque: 20% din camioanele noastre au actionat ca o companie de transport

Arabesque: 20% din camioanele noastre au actionat ca o companie de transport
27.09.2009, 15:28 304

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale deconstructii, controlat de omul de afaceri Virgil Cezar Rapotan,si-a modificat structura flotei de transport inca de anul trecutdin cauza scaderii comenzilor din industria constructiilor, 20% dincele 1.000 de camioane actionand ca o firma de transport.

Compania detine una dintre cele mai mari flote din Romania,comparabila cu a marilor transportatori de pe piata locala. Sprecomparatie, Edy Spedition, cel mai mare transportator privat dinRomania, are peste 1.200 de camioane, potrivit ultimelor datedisponibile.

"Inca de anul trecut am operat modificari in structura floteinoastre. Din aproximativ 1.000 de camioane am lasat pentrudistributie aproximativ 800, iar cu cele 200 ramase am creat pentruaceasta perioada o flota independenta care actioneaza ca oricecompanie de transport. Speram ca incepand cu anul viitor sa lereintroducem in distributie", afirma Cezar Rapotan.

Aceasta decizie a fost de altfel si cea mai eficienta inreducerea costurilor, in conditiile in care vanzarile au scazut inprimele opt luni cu 20% fata de perioada similara a anuluitrecut.

"Comparativ cu perioada similara a lui 2008 suntem laaproximativ minus 20% si credem ca acesta va fi probabil sirezultatul final al anului 2009. Factorii care au influentatreducerea cifrei de afaceri au fost blocajul creditarii in specialin domeniul imobiliar si cel al constructiilor, intarzierea cronicaas spune a platilor de la buget catre companiile de constructiicare au executat diferite lucrari", afirma seful Arabesque. Inplus, el considera ca scaderea preturilor materialelor deconstructie, in lipsa cererii, a produs doar un gol in cifra deafaceri a distribuitorilor de materiale de constructii sifinisaje.

Ritmul de scaderea de 20% a vanzarilor se va mentine pana lasfarsitul anului, potrivit reprezentantilor Arabesque pana la 440mil. euro. "Incepand cu luna septembrie din 2008, am acordat oatentie deosebita reducerii costurilor, urmarind permanent caacestea sa fie corelate cu noul nivel al cifrei de afaceri. Au fostreduse toate categoriile de cheltuieli, pornind de la cele mici siterminand cu cele care se refera la flote de transport", explicaRapotan. El afirma ca nu a redus numarul angajatilor, insa nu aumai fost facute angajari in perioada 2008-2009 pentru ocupareaspatiilor libere aparute in urma celor care au parasitcompania.

Arabesque are in prezent circa 3.300 de angajati, fata de 3.700cat erau la sfarsitul anului trecut. In total compania are circa5.000 de angajati pe piata interna si in Serbia, Ucraina, Bulgariasi Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO