Companii

Cum arată distribuţia medicilor pe specialităţi în România? Un sfert dintre medici sunt de familie. Medicina internă şi ginecologia au aproape 10% din totalul specialiştilor. 10.000-15.000 de lei net lunar câştigă un medic, la care se mai adaugă şi diferite sporuri şi gărzi care ajung chiar să dubleze veniturile la final de lună

Autor: Georgiana Mihalache

31.08.2023, 15:00 837

♦ Doar medicina de familie ocupă 24% din totalul specialiştilor cu drept de liberă practică ♦ Primele 10 specializări după numărul total de medici adună mai bine de jumătate dintre medicii ţării ♦ Exceptând medicina de familie, în cazul celorlalte specializări numărul medicilor variază semnificativ de la un judeţ la altul.

Medicina de familie, cea internă şi ginecologia sunt primele trei specializări care au cel mai mare efectiv dintre spe­cialiştii cu drept de liberă practică, cumulând o treime din numărul total de medici de la ni­ve­lul ţării, arată datele Cole­giului Medicilor din România.

Astfel, un sfert dintre medici sunt cei de familie, aproape 13.000 de doctori ale­gând această profesie. Medicii de familie sunt prima interac­ţiune a pacienţilor cu sistemul medical, a­vând fiecare câteva mii de pacienţi pe listele de asiguraţi în cabine­te­le pe care le conduc.

În total, sunt a­proa­pe 54.000 de me­dici care au drep­tul de liberă practică, adică au promovat exame­nul de medic specia­list, potrivit da­telor Colegiului Me­di­cilor din România (CMR). CMR preci­zează că datele sunt extrase din aplicaţia informa­ti­că a organi­zaţiei şi sunt aferente datei de 8 martie. Da­tele sunt în dina­mică, în funcţie de procesul de reavizare care se desfăşoară pe parcursul întregului an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO