Companii

Cum arată nevoia de centre de radioterapie în România? Costin Ghioca, AC Rad Medical: În România sunt aproape 100 de acceleratoare de radioterapie, fiecare tratează 50-70 pacienţi pe zi. Zilnic, între 50 şi 70 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer sunt trataţi în aceste acceleratoare

Tratamentele, inclusiv cele din centrele private de radioterapie, sunt decontate integral de stat, prin programele naţionale. Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile cardiovasculare.

Tratamentele, inclusiv cele din centrele private de radioterapie, sunt decontate integral de stat, prin programele naţionale. Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile cardiovasculare.

Autor: Georgiana Mihalache

20.04.2023, 18:30 235

♦ Numărul total de acceleratoare de radioterapie – aparate prin care sunt emise radiaţii spre celulele canceroase –, este de circa 100 în România, dintre care 40% sunt la stat şi restul la privat.

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer este în creştere, ceea ce impune investiţii în noi centre de radioterapie, atât din partea statului, cât şi din privat, crede Costin Ghioca, fondatorul AC Rad Medical, o companie care se ocupă de cosnsultanţă pentru unităţile medicale în momentul în care acestea vor să dezvolte un centru de radioterapie.

Deşi sunt circa 100 de aparate de radioterapie – acceleratoare, care primesc circa 50-70 de pacienţi pe zi, încă sunt liste de aşteptare pentru terapia cu radiaţii, care ţinteşte celula canceroasă.

„În România sunt aproape 100 de acceleratoare de radiote­rapie, iar pe fiecare accelerator sunt circa 50-70 de persoane pe zi care se tratează. Chiar dacă avem 100 de acceleratoare, încă există liste de aşteptare. Această problematică a luat amploare şi trebuie să venim cu cât mai multe centre de radioterapie pentru a acoperi această necesitate. În România cred că mai pot fi încă 50 de acceleratoare. Şi spitalele de stat ar trebui să lucreze puţin mai intens pe aceste acceleratoare, în două schimburi, spre exemplu“, susţine Costin Ghioca.

El se ocupă de 20 de ani de domeniul radioterapiei şi radioprotecţiei, iar în prezent oferă consultanţă spitalelor care vor să deschidă un centru de radioterapie, atât de stat, cât şi private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO