Companii

Avocatii de la Tuca scapa Colgate-Palmolive de ancheta Concurentei

14.05.2009, 16:30 107

Producatorul american de bunuri de larg consum Colgate-Palmolive a obtinut in instanta anularea deschiderii unei noi investigatii a Consiliului Concurentei privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in urma cu cateva zile recursul formulat de Colgate-Palmolive Romania impotriva unei decizii a Consiliului Concurentei din februarie 2007 de demarare a unei noi investigatii privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei, potrivit firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a consiliat producatorul Colgate in acest proces.

Reprezentantii Consiliului Concurentei au confirmat ca aceasta este prima data cand un ordin al autoritatii de concurenta din Romania pentru deschiderea unei investigatii este anulat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest proces, Consiliul Concurentei a avut castig de cauza in fata primei instante - Curtea de Apel Bucuresti - compania formuland recurs, pe care l-a castigat.
Aproape toate amenzile date de Consiliul Concurentei companiilor pentru practici anticoncurentiale sunt atacate in instanta, insa institutia a precizat ca la nivelul anului 2008 85% din litigiile in care a facut parte au fost solutionate favorabil pentru Consiliul Concurentei.
In 2005, Consiliul Concurentei a inceput doua investigatii la Colgate-Palmolive, privind posibile practici de abuzuri de pozitie dominanta sau cartel cu distribuitorii, care ar incalca legea concurentei. In 2005, compania a primit o amenda de 3 milioane de euro de la autoritatea de concurenta pentru fixarea indirecta a pretului minim de vanzare prin intelegeri cu patru distribuitori ai sai (cartel), Pronto Universal, LA-RO Impex, Prestige Trading si GEF Facilities. Cele cinci companii au primit amenzi totale de 15 mil. lei (4 mil. euro). Consiliul Concurentei a dispus la acea data incetarea procedurii prin care Colgate Palmolive Romania intocmeste si transmite liste de preturi la care vinde distribuitorul (de revanzare).
Ulterior, Colgate-Palmolive a anulat in instanta amenda de 3 mil. euro, fiind consiliat in proces tot de avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii.
Tot in 2005, ancheta privind un posibil abuz de pozitie dominanta din partea producatorului american a fost inchisa, decizia Consiliului Concurentei constatand lipsa abuzului, insa in februarie 2007 institutia a decis inceperea unei noi investigatii pe aceeasi tema.
"Investigatia declansata prin Ordinul 36/2007 (la Colgate-Palmolive - n. red.) nu reprezinta redeschiderea unei investigatii mai vechi, ci declansarea uneia noi, din oficiu, pe baza unor informatii noi cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei Colgate - Palmolive", au precizat reprezentantii Consiliului Concurentei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO