Companii

Baxi vrea 25% din piata romaneasca de boilere si centrale termice

06.02.2004, 00:00 68





Grupul european Baxi, unul din liderii pietei mondiale pentru produse destinate confortului termic, a anuntat ieri intrarea sa directa pe piata romaneasca, prin infiintarea companiei Baxi Romania SA.



Reprezentantii grupului spun ca Baxi este prima companie internationala care si-a deschis filiala in Romania (restul fiind prezente prin importatori) si mizeaza pe acest lucru pe a acapara 25% din piata de boilere si centrale termice pana in 2006.



"Romania, ca de altfel toate pietele din Europa Centrala si de Est, are un potential mare de crestere, spre deosebire de pietele vestice, care s-au stabilizat sau chiar scad. Aceasta, si performantele bune ale importatorului nostru (Westen Termo Romania - n.r.) ne-a determinat sa ne asociem pentru a intra direct pe piata romaneasca", a declarat pentru ZF Salvatore Basile, presedintele Baxi International.



Piata romaneasca de boilere este estimata de reprezentantii Baxi la 230.000 de unitati anual (cifra valabila pentru 2002), principalii concurenti ai companiei fiind, ca si la nivel international, Vaillant, Bosch, Ariston sau Immerfin.



Baxi Romania este o asociere intre Western Termo Romania si Baxi Overseas Ltd.



Western Termo a vandut, anul trecut, pe piata romaneasca peste 9.000 de centrale termice, obtinand o cifra de afaceri de 4 milioane de euro si a acoperit,



potrivit estimarilor companiei, 5% din piata de profil din Romania.



"Printre obiectivele Baxi Romania se numara dezvoltarea unei retele de distributie si service la nivel national, precum si atingerea unei cote de piata medie de 25% in 2006, reprezentand vanzari anuale de 30 milioane de euro", spune Claudiu Stanciu, directorul general al Baxi Romania.



Pentru 2004, Baxi Romania estimeaza o cifra de afaceri de 10 milioane de euro. Compania analizeaza, cu mai multe banci, posibilitatea realizarii unei scheme de finantare pentru achizitionarea produselor, care ar urma sa devina operationale in luna aprilie.



Grupul intentioneaza sa comercializeze in Romania incepand cu anul acesta si aparate de aer conditionat, odata cu extinderea gamei de produse la nivel international.



Basile a aratat ca grupul nu intentioneaza, pentru moment, sa deschida o unitate de productie in Romania, strategia vizand in special activitatile de marketing si vanzari.



Baxi, care are anual o cifra de afaceri de aproximativ un miliard de euro, este detinuta de Candover si Electra, doua din cele mai mari fonduri de investitii din Marea Britanie, si NIB, unul din cele mai mari fonduri de investitii din Olanda.



Cei mai jucatori de pe piata centralelor termice sunt Romstal (Romania), Buderus, Bosh, Vaillant (toate din Germania) sau Ariston(Italia). laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels