Companii

Best of ZF Power Summit 2024. Manuela Trisnevschi, BCR: Mereu am avut o abordare regională care ne ajută să înţelegem specificităţile locale. Astfel, gazul rămâne important şi îl adresăm ca finanţare

Manuela Trisnevschi, head of energy & utilities BCR: UE este pe deplin angajată în acest proces. De altfel, Parlamentul European a aprobat cota energiei verzi la nivelul UE, la 42,5% în 2030, cu susţinerea de a ajunge la 45%.
În acest context, toate premisele sunt create. Din partea zonei private interesul este mare. Noi vedem fezabilă îndeplinirea acestor planuri ambiţioase.

Manuela Trisnevschi, head of energy & utilities BCR: UE este pe deplin angajată în acest proces. De altfel, Parlamentul European a aprobat cota energiei verzi la nivelul UE, la 42,5% în 2030, cu susţinerea de a ajunge la 45%. În acest context, toate premisele sunt create. Din partea zonei private interesul este mare. Noi vedem fezabilă îndeplinirea acestor planuri ambiţioase.

Autor: Roxana Petrescu

15.03.2024, 10:30 117

♦ BCR, a doua bancă mare din România, continuă să crediteze proiecte energetice care nu mai intră în sfera instituţiilor supranaţionale, precum BERD sau BEI, cum este cazul gazului, şi asta dintr-o abordare regională cu focus pe particularităţile locale, a spus Manuela Trisnevschi, head of energy & utilities BCR, în cadrul intervenţiei sale din ZF Power Summit 2024, eveniment care a avut loc în perioada 27-29 februarie, la Bucureşti.

Pentru România, gazul este o opţiune strategică în ceea ce priveşte tranziţia energetică, iar dovadă în acest sens este chiar lansarea proiec­tului Neptun Deep din Marea Neagră, acolo unde par­te­neri sunt OMV Petrom alături de Romgaz, com­panie a statului român. Lansarea producţiei din Neptun Deep, de unde ar putea fi extrase 100 de miliarde de metri cubi începând cu anul 2027, poate transforma România în cel mai mare producător de gaze din UE şi un fac­tor de stabilitate în regiune. Problema este că proiectele pe gaze, dar şi cele nucleare, nu mai sunt finanţate acum de instituţii supranaţionale, precum BERD sau BEI, iar banii se duc mai ales către proiecte de energie verde. Dar fără echilibrare, energia verde nu poate să se dezvolte la nivelul pe care şi-l doreşte UE, iar aici gazul, energia nucleară şi stocarea vor avea un rol esenţial.

„Energia a fost mereu pentru BCR o zonă strategică. Eu m-am alăturat echipei acum 11 ani de zile şi chiar de atunci energia făcea parte din abordarea noastră strategică. Pro­ba­bil, BCR este unul dintre principalii finanţatori ai domeniului energetic pentru că înţelegem rolul pe care îl are geografic, şi nu mă refer doar la Ro­mânia. În plus, economia este influ­enţată de costul energiei“, a declarat Manuela Trisnevschi, head of energy & utilities BCR, în cadrul intervenţiei sale din ZF Power Summit 2024. Potrivit acesteia, finanţările BCR acoperă tot lanţul, de la producţie de energie la transport, distribuţie şi furnizare, dar există o particularitate în abordarea băncii.

„Noi mereu am avut o abordare geografică regională care ne ajută să înţelegem bine zona, cu particulari­tăţile sale. Şi fac referire la zona de gaz care rămâne împortantă şi o adresăm ca finanţare. Mai departe, ne uităm de la proiecte de mici dimensiuni, de autoconsum, până la proiecte foarte mari, care necesită credite sindicali­zate şi complexe.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO