Companii

Boromir, al doilea producator din panificatie care tinteste pragul de 100 mil. euro

Boromir, al doilea producator din panificatie care tinteste pragul de 100 mil. euro

Producatorii de paine se asteapta la majorari de pana la 20% ca urmare a secetei

02.07.2007, 17:37 1146

Grupul de firme Boromir, unul dintre cei mai mari producatori de panificatie de pe piata locala, si-a revizuit estimarile de crestere pentru acest an, de la 10%, pana la 25%, ca urmare a cresterii preturilor pe piata de panificatie.
Potrivit noilor estimari, business-ul cumulat al grupului de firme Boromir va trece in acest an de 100 mil. euro, prag tintit si de unul dintre principalii competitori, Vel Pitar.
"Cresterea pe care o vom inregistra anul acesta va fi in medie de 25%, pe fondul cresterii capacitatilor de productie, al diversificarii gamei de produse si al cresterii pretului graului", a declarat Constantin Boromiz, directorul general al companiei Boromir.
Anul trecut, grupul de firme a raportat o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, in crestere cu doar 3% fata de anul precedent, pe fondul dezvoltarii de noi produse.
Boromiz a adaugat ca desi pretul graului a crescut cu aproximativ 30% fata de anul trecut, in prezent nu sunt simtite efectele secetei si in piata painii.
"Piata painii reactioneaza mult mai greu. De abia incepand cu lunile octombrie-noiembrie, vom resimti pe plan local o crestere de 20% a pretului pe piata fainilor, in timp ce piata painii va resimti o crestere de 30% de abia in decursul anului viitor", a explicat el.
Potrivit directorului general al grupului Boromir, compania se afla in prezent in proces de consolidare si reorganizare.
Anul acesta, fabrica Boromir Prod Buzau va fuziona cu alte doua firme din grup, respectiv Boromir Pan Hunedoara si Eurostar Invest Buzau. De asemenea, companiile din Sibiu, Amylon, Comcereal, Extrasib, precum si Panmed Medias vor fuziona prin absorbtie cu Moara Cibin.
"Fuzionarea businessului e o reactie normala, pentru a avea o comanda unica ce va ajuta la cresterea productiei si la stabilizarea brandului in piata", a spus Boromiz.
Reorganizarea va viza anul acesta si relocarea sectiei de glucoza detinuta de Amylon Sibiu, precum si vanzarea unui teren de aproximativ 25.000 de metri patrati pe care este situata fabrica sibiana, pentru 9,4 milioane de euro, unei firme controlate de fondul de investitii austriac Immoeast, specializat in proiecte imobiliare.
Totusi, desi anul acesta este destinat reorganizarii businessului, actionarii grupului nu exclud si realizarea altor achizitii. "Suntem deschisi la noi achizitii in industria de morarit si panificatie daca vor aparea noi oportunitati", a spus Boromiz.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, fiind detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Piata de panificatie este una extrem de fragmentata si a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,3-1,5 miliarde de euro, piata neagra reprezentand aproximativ 40% din total.
Concurentii companiei Boromir pe segmentul de morarit si panificatie sunt Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Grup Craiova, plus cateva sute de mici producatori locali din judetele unde Boromir detine capacitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO