Companii

Bugetul Aerostar in 2006: nu e in picaj, dar nici nu decoleaza

14.12.2005, 19:09 15

Aerostar isi propune cresterea profitului net cu aproximativ 5% in 2006 si a cifrei de afaceri cu 4%. Constructorul de avioane Aerostar Bacau si-a propus pentru anul viitor obtinerea unui profit de aproximativ 5,87 milioane de lei (1,7 milioane de euro), tinta de profit net bugetata pentru 2005 fiind de 1,6 milioane de euro.

In primele noua luni din acest an, compania a inregistrat castiguri nete in valoare de 3,88 milioane de lei (1,07 milioane de euro). Bugetul de Venituri si Cheltuieli aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor prevede realizarea in 2006 a unei cifre de afaceri de 98 de milioane de lei (28 de milioane de euro), in conditiile in care pentru acest an reprezentantii companiei estimeaza ca cifra de afaceri va depasi pragul de 100 de milioane de lei (aproximativ 27 de milioane de euro).

"Ne-am propus pentru anul viitor un ritm de crestere viabil, caracteristic sectorului in care activam, unde o crestere cu 5% este considerata extrem de buna. Acest ritm de crestere poate fi sustinut si in urmatorii ani", a spus Doru Damaschin, directorul economic al companiei.

In 2006, Aerostar isi propune sa realizeze investitii in valoare de aproximativ 11,53 mil. lei (3,2 mil. euro). Programul de investitii va fi axat in principal pe modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie, pe modernizarea infrastructurii si reabilitarea cladirilor, pe imbunatatirea conditiilor de munca si nu in ultimul rand pe reducerea costurilor cu energia. "Vom realiza si investitii financiare daca pe parcursul anului viitor vor aparea oportunitati rentabile de investitii in titluri de participare in capitalul social al altor companii", a precizat Damaschin.

Finantarea investitiilor se va asigura din surse proprii, compania dispunand de aproximativ 2,8 milioane de lei (0,8 milioane de euro) reprezentand amortizari, restul sumei urmand a fi asigurat prin credite bancare. "Daca piata de capital ne va permite si fondurile de la actionari se vor dovedi mai ieftine decat creditele bancare, este posibil sa apelam si la majorari de capital", a adaugat Damaschin.

In a doua parte a lunii noiembrie, Aerostar a semnat un contract in valoare de 6,6 milioane de dolari (5,55 milioane de euro) privind reparatia de motoare de avion. Cea mai mare parte a intelegerii se va derula pe parcursul anului viitor, beneficiarul fiind un client extern din domeniul aviatiei militare. In primele trei trimestre Aerostar a exportat aproximativ 30% din cifra de afaceri, principalul client extern al companiei fiind Ministerul Apararii din India. Aerostar a intrat in urma cu doi ani si in domeniul aviatiei civile, in prezent aproape 30% din cifra de afaceri a companiei provenind din acest segment. Pentru anul viitor, reprezentantii companiei estimeaza ca segmentul aviatiei civile va creste cu inca 10 puncte procentuale.

Aerostar Bacau produce si repara aeronave si subansambluri, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate, compania asigurand reparatia si intretinerea pentru toate tipurile de avioane din dotarea armatei romane.

Aerostar este controlata de societatea Iarom Bucuresti, care detine o participatie de peste 71% din actiunile companiei.

Titlurile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul transfer cu actiunile constructorului de avioane realizandu-se la un pret de 4 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei este de peste 46,85 milioane de lei (12,86 milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24