Companii

Burger King retrage 400.000 de jucarii din meniurile pentru copii

14.03.2001, 00:00 133



Conducerea lantului de restaurante de tip fast-food Burger King a decis retragerea a 400.000 de jucarii, distribuite impreuna cu meniurile pentru copii, deoarece acestea prezentau un risc potential de sufocare, informeaza CNN.

"Rattling, Paddling Riverboat" (un vapor cu zbaturi) are tije metalice acoperite cu capace de plastic, care pot fi demontate si inghitite de copii, a declarat Comisia pentru Securitatea Bunurilor de Consum (CPSC), care a anuntat retragerea jucariilor impreuna cu oficialii Burger King.

Lantul de restaurante a afirmat ca a primit 10 reclamatii in care se mentiona ca tija jucariei putea fi scoasa.

In unul dintre cazuri, un copil a fost gasit de tatal sau cu acea componenta in gura, dar parintele a reusit sa indeparteze tija fara probleme. Nici un copil nu a fost afectat de acest defect.

Jucaria este de fapt o barca din plastic, de culoare rosie, cu un diametru de 2-3 inci (5-7,5 cm).

Pe puntea vaporului se gaseste o figura reprezentand capitanul vasului, care scoate tipete ascutite atunci cand este impinsa. Daca jucaria este plimbata pe podea, margelele din zbaturile barcii produc un huruit puternic.

Pe ambalajul produsului scrie ca jucaria este destinata copiilor mai mici de 3 ani. Burger King a distribuit, in lunile ianuarie si februarie, jucariile in cadrul meniurilor pentru copii.

Parintii pot lua legatura cu firma americana pentru a inlocui gratuit jucariile cu un model mai sigur.

Aceasta este cea de-a sasea retragere importanta a cadourilor din meniurile de fast-food, incepand cu decembrie 1999. Toate jucariile retrase prezentau un risc sporit de sufocare sau inecare. Toate au fost produse in China.

La inceputul acestei luni, Comisia a solicitat corporatiei McDonald's retragerea a 200.000 de jucarii "Scooter Bug", distribuite impreuna cu pachetele Happy Meal, deoarece antena insectei se putea rupe, prezentand astfel un risc de sufocare.

Scooter Bug are o lungime de aproximativ 8 cm si o latime de circa 6 cm. Gandacul are o fata galbena, antene rosii, picioare portocalii si corpul purpuriu cu pete verzi.

Jucariile s-au distribuit in Statele Unite si Canada intre noiembrie 2000 si februarie 2001. Doi copii s-au inecat cu componente ale acestui produs.

In februarie, Chick-fil-A, un alt lant de restaurante din America de Nord, a solicitat clientilor sai returnarea celor 3,8 milioane de jucarii distribuite in pachetele "Planet Discovery", in intreaga tara, in perioada ianuarie 1999 - ianuarie 2001.

Jucariile reprezinta sistemul solar, fiind alcatuite din componente care semnifica diversele planete, Pamantul, Soarele si Luna.

CPSC a primit 7 rapoarte in care se mentiona ca produsul avea o ventuza care se putea desprinde si puteau fi inghitite de copii. Intr-unul din cazuri, un copil era sa se inece, dar bucata a putut fi scoasa fara ajutor medical.

Cu toate acestea, pe pachetul in care era ambalata jucaria era tiparit un anunt care preciza ca "produsul a fost testat si este sigur pentru copiii de toate varstele". Ca si in cazul celorlalte cazuri, jucariile fusesera produse de o companie din China.

Nici corporatia KFC nu a putut evita aceste probleme. In luna august a anului trecut, din proprie initiativa, KFC a decis retragerea a 425.000 de jucarii Tangled Treeples.

Acestea constau din containere de culoare verde, in care se gaseau mici figurine de plastic albastru, reprezentand diverse animale. Comisia pentru Securitatea Produselor a observat ca fundul containerului putea acoperi fata unui copil mai mic de 3 ani, sufocandu-l.

O problema similara prezinta si jucariile distribuite de restaurantele cu specific italian din lantul Fazoli.

Tot in august, conducerea companiei a decis retragerea produsului Pasta Pals, un container albastru de plastic in forma de butoi, cu un diametru de aproximativ 6 cm, cu desene reprezentand tomate si ravioli.

Parintii au fost sfatuiti sa returneze jucariile, primind in schimb un suc gratuit din partea restaurantului.

Insa cea mai mare retragere de jucarii s-a petrecut in decembrie 1999, cand lantul Burger King a solicitat returnarea a 25 de milioane de bile Pokemon, care fusesera distribuite in cadrul meniurilor pentru copii, dupa ce un baiat de 4 luni si o fetita in varsta de 13 luni s-au sufocat din cauza faptului ca bila le acoperise nasul si gura.

Bilele au fost distribuite in diverse variante coloristice, intre noiembrie si decembrie 1999.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels