Companii

Bursa a devenit in sfarsit societate pe actiuni

15.07.2005, 18:55 36

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat in societate pe actiuni, ceea ce va permite continuarea procesului de fuziune cu Bursa Electronica RASDAQ.

Fuziunea a fost intarziata luni bune din cauza neclaritatilor legislative privind modul de dobandire a actiunilor de catre brokeri. Bursa era organizata pana in prezent sub forma unei asociatii a brokerilor.

"Judecatorul delegat de pe langa Registrul Comertului a autorizat inregistrarea si urmeaza sa primim certificatul", a precizat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti. Noua societate comerciala va avea un capital social de 5 milioane de euro, acesta fiind constituit dintr-o parte a activului patrimonial al BVB, evaluat la 15 milioane de euro. Capitalul social a fost impartit in cote egale si transferat, in mod gratuit, celor 68 de societati de servicii de investitii financiare membre ale Asociatiei Bursei de Valori, acestea primind cate 1,47% din actiunile noii societati.

"Transformarea bursei in societate pe actiuni reprezinta inca un pas important inspre fuziunea cu RASDAQ, ceea ce ne va apropia de realizarea obiectivului nostru, acela de a construi in Romania cea mai puternica piata bursiera din zona", a spus Sergiu Oprescu, presedintele BVB. Fuziunea tehnica, care se refera la translatarea societatilor listate pe RASDAQ pe platforma tehnica de tranzactionare pusa la dispozitie de BVB, primise girul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la inceputul acestei lunii.

In vederea consolidarii pietei de capital, un alt pas important este dobandirea de catre BVB din partea CNVM a calitatii de operator de piata, pe baza careia Bursa va opera doua piete, una de tip bursier pe care vor fi tranzactionate cele mai mari companii, si alta de tip ATS (sistem alternativ de tranzactionare), bazata pe negociere directa, rezervata companiilor care nu indeplinesc conditiile pentru a fi admise pe piata de tip bursier. "Acum suntem societate pe actiuni. Adunarea Generala a Actionarilor trebuie sa decida termenii fuziunii. Eu sunt increzator ca se va realiza cat mai bine si cat mai repede", a mai spus presedintele BVB.

Proiectul de fuziune al BVB si RASDAQ a fost prezentat oficial prima data in luna mai a anului 2003, cand se spera ca toate formalitatile sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Etapa transformarii in societate comerciala nu a fost atat de simpla cum era de asteptat, fiind necesare modificari legislative menite sa stabileasca modul de transformare a BVB in societate pe actiuni si sa asigure armonizarea legislatiei romanesti cu reglementarile comunitare. Ulterior au aparut controverse asupra modului in care brokerii intra in posesia actiunilor Bursei, in mod gratuit sau contra unor sume de bani. Legea a trebuit din nou modificata pentru a clarifica situatia, noile prevederi prevazand in mod expres ca cele 68 de societati de brokeraj trebuie sa primeasca actiunile in mod gratuit.

Acum se spera ca procedura de fuziune va fi accelerata si fuziunea va deveni realitate in luna septembrie.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels