Companii

Carabulea a luat 2 mil. € de la Atlassib pentru a ajuta Mondotrans

30.11.2009, 23:05 488

Compania Atlassib, specializata pe transportul rutier depersoane, controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, atransportat in primele noua luni anul acesta 495.000 de pasageri,in scadere cu aproape 7% fata de perioada similara a anuluitrecut.

"Operam cu o flota de 250 de microbuze pe rutele internationale.Nu am redus din numarul masinilor cu care ajungem in Spania,Italia, Germania, Austria, Anglia si alte tari. Daca pana acumnumarul pasagerilor era in scadere, cred ca ultima parte a anuluiva aduce o incetinire a ritmului de scadere. Per total insa vomfinaliza anul acesta cu o cifra de afaceri si cu un numar depasageri mai mici cu 10%, asa cum am estimat la inceputul anului",a spus cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea, carecontroleaza pe langa grupul Atlassib si peste o treime din BancaComerciala Carpatica. Compania de transport rutier international afinalizat primul semestru al anului cu o cifra de afaceri de 118milioane lei (27,4 mil. euro), mai putin cu 9% in lei fata deaceeasi perioada a anului anterior. Anul trecut, grupul Atlassib,in care lucreaza 1.300 de angajati, a avut o cifra de afaceri de 66milioane de euro, nivel aproape similar cu cel din 2007.

Cea mai mare parte a cifrei de afaceri o au transporturile spreSpania si Italia, aproape 60% din veniturile totale, potrivitactionarului majoritar.

Pe piata transportului rutier de persoane exista in prezent doimari jucatori, Atlassib, controlat de omul de afaceri IlieCarabulea, si Eurolines, controlat de Dragos Anastasiu, acestecompanii operand insa rute internationale si nu interne. Sireprezentantii operatorului Eurolines estimeaza o scadere cu 20% aafacerilor dar si a traficului de pasageri pana la sfarsitulanului.

Ilie Carabulea, care mai controleaza si operatorii rutieri decurse interne Transdara sau Transmixt, spune ca intentioneaza sapreia controlul transportatorului Mondotrans din Targoviste, inurma unei majorari de capital.

"Pana la sfarsitul anului planuiesc sa ajung la o participatiede 60% la Mondotrans prin firma Atlassib. Urmeaza o majorare decapital social la compania pe care am sprijinit-o cu 2 milioane deeuro in achizitionarea si plata a 58 de microbuze. Acesti bani aufost luati de la Atlassib, care nu are probleme cu lichiditatile",a spus omul de afaceri, adaugand ca firma din Targoviste se aflaintr-un impas economic.

In prezent, Carabulea detine prin firma Atlassib 18% dinactiunile Mondotrans, potrivit datelor de pe Bursa de Valori.

Restul de actiuni sunt detinute de Mondotrans- Pas (39,9%), GrupAtyc (13,4%), de Grigore Catalin Victor (10%) si alti actionari(18%).

Firma din Targoviste isi va majora capitalul social cu 4,7 mil.lei (1,1 mil. euro), prin emisiunea unui numar de 47,3 milioane deactiuni cu o valoare de 0,1 lei fiecare. Actiunile nou emise vor fioferite spre subscriere in primul rand actionarilor existenti,proportional cu numarul actiunilor pe care le poseda, potrivitBVB.

In primele sase luni anul acesta Mondotrans a rulat afaceri deaproape 1 milion de euro si un profit de 550.000 de euro, porivitdatelor de pe BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO