Companii

Carnea din Est ajunge greu pe masa consumatorilor din UE

09.08.2000, 00:00 10



Putine companii de procesare a carnii din Europa Centrala si de Est pot exporta in prezent produsele pe pietele vest-europene, pentru indeplinirea normelor Uniunii Europene fiind necesare investitii de sute de mii de dolari.

Astfel, doar una din zece fabrici de industrializare a carnii din Polonia corespunde in prezent normelor Uniunii Europene, conform ministrului adjunct al Agriculturii, Robert Gmyrek, citat de Reuters, iar in Romania situatia este cel putin la fel de proast

Potrivit ministrului, doua treimi din cele 4.000 de fabrici de industrializare a carnii respecta cu dificultate chiar si standardele poloneze. Este vorba in principal de o multitudine de mici producatori de carne. Cele 21 de mari fabrici autorizate in prezent sa exporte in tarile UE controleaza circa 70% din piata productiei de carne din Polonia.

Gmyrek afirma ca toti producatorii polonezi de carne vor fi capabili sa respecte normele europene pOna in anul 2003, data la care Polonia doreste sa adere la UE.

Polonia este al patrulea producator european de carne de porc si al saselea pe plan mondial.

Cu toate ca in RomOnia nu s-a facut inca nici o evaluare calitativa a fabricilor de industrializare a carnii, situatia este similara cu cea a Poloniei in ceea ce priveste respectarea normelor Uniunii Europene, potrivit presedintelui Asociatiei RomOne a Carnii, Mihai Lungu. Pentru ca fabricile sa corespunda acestor norme, sunt necesare investitii serioase, de doua-trei sute mii dolari/fabrica, a declarat el Ziarului Financiar.

Cea mai mare problema o ridica protectia mediului, spune Lungu, dar si organizarea anumitor fluxuri de productie, astfel incOt fluxul de materii prime sa nu se intretaie cu cel de produse finite sau cu cel de deseuri.

In RomOnia exista aproape 100 de intreprinderi care isi desfasoara activitatea in domeniul carnii: abatoare, intreprinderi de preparate din carne, ingrasatorii de animale. Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara Dragos Frumosu spune ca numarul angajatilor din domeniu, care in prezent nu depaseste 15.000, reprezinta doar 15% din cel existent in 1990.

"Singura sansa pentru ca intreprinderile din domeniu sa corespunda normelor UE este ca ele sa realizeze export si, astfel, sa faca rost de bani pentru investitii", considera liderul sindical. Intre timp, insa, din cauza datoriilor mari acumulate, unele abatoare, cum ar fi Glina sau Fagaras, au fost inchise de judecatorul sindic.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels