Companii

Casa de avocatură Dentons: România este o piaţă mică din punct de vedere M&A, aşa că megatranzacţiile (deal-urile de peste 1 mld. euro) sunt conjuncturale. Pentru piaţa locală vitale sunt deal-urile medii, de câteva zeci până la 100 mil. euro, cele care asigură volumul sectorului

Casa de avocatură Dentons: România este o piaţă mică...

Autor: Cristina Roşca

07.02.2024, 18:20 93

România a avut câteva tranzacţii impor­tante în 2023, care au arătat că investitorii se uită către piaţa locală, însă per total, în volum, piaţa autohtonă de fuziuni şi achiziţii a înregistrat un declin, mai exact s-au semnat mai puţine acorduri decât în anul anterior. Chiar şi aşa, declinul este mai mic decât în cazul altor pieţe mai dezvoltate şi este cu siguranţă mai mic decât cel al Europei în ansamblul său.

„În volum, piaţa de M&A din România a scăzut în 2023. Atât fondurile de private equity cât şi cele de venture capital au fost mai prudente în achiziţii. Totuşi, România are un avantaj şi anume că piaţa e mică şi are mult loc să crească de acum înainte. Tocmai de aceea, nu vedem şi nu simţim un declin la fel de puternic precum în alte pieţe“, spune Cristina Dăianu, partener în cadrul casei de avocatură Dentons, una dintre cele mai importante din piaţa locală de profil.

Printre cele mai căutate domenii de către investitori s-au numărat energia, sectorul financiar şi realestateul, acestea fiind de altfel vedetele şi în anii anteriori. Până în 2022 însă, şi tehnologia îşi făcea şi ea loc la vârf, mai ales că banii erau mulţi şi ieftini pentru com­paniile din industrie, indiferent de nivelul lor de maturitate. Între timp, piaţa s-a mai aşe­zat, şi asta nu doar în tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO