Companii

Catarama este pesimist: se asteapta la afaceri in scadere cu 15-25%

Catarama este pesimist: se asteapta la afaceri in scadere cu 15-25%

Viorel Catarama, proprietarul grupului Elvila, a devenit in ultimul an o prezenta extrem de discreta in mediul de business, omul de afaceri preferand sa nu mai acorde interviuri legate de evolutia afacerii

10.06.2009, 18:20 38

Grupul de firme Elvila, controlat de omul de afaceri Viorel Catarama, a inregistrat in primele patru luni ale acestui an o scadere de aproximativ 10% a vanzarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Criza economica resimtita la nivelul intregii piete a fost principalul factor declansator al scaderii vanzarilor comparativ cu perioada similara din 2008. Scaderea inregistrata din cauza crizei economice pe piata constructiilor este un alt factor care a influentat negativ evolutia de pe piata de mobilier", au spus reprezentantii Elvila.
De asemenea, devalorizarea leului si diminuarea puterii de cumparare a romanilor au afectat businessul.
Elvila a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 115 mil. euro, in crestere cu 3% comparativ cu rezultatele din 2007, sub estimarile care indicau un avans de 7-10%, evolutia fiind influentata de incetinirea consumului.
"Cel mai pesimist scenariu vehiculat in conditiile mentinerii crizei economice pana la sfarsitul anului mentioneaza o scadere a vanzarilor de 15-25 de procente comparativ cu anul 2008", au mai spus reprezentantii companiei.
Scaderile se pot accentua
Daca in primele patru luni declinul a fost de 10%, Elvila se asteapta la o accentuare a fenomenului in lunile de vara. Compania nu este singura din industria mobilei care estimeaza scaderi importante in urmatoarele luni. Reprezentantii Mobexpert, cel mai mare jucator din industria mobilei, spuneau ca in cel de-al doilea trimestru merg pe un buget cu 8-10% mai mic, dupa o contractie de 5% in primele trei luni.
"Tendinta de scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut se va mentine. Este probabil ca scaderea de 10% inregistrata la nivelul primelor luni din an sa se mentina si in lunile de vara, putand ajunge chiar si la 15%", mai spun reprezentantii Elvila.
Din grup fac parte compania Elvila, specializata in comertul cu produse de mobilier, si fabricile de mobila Elmoberom Beius, Relaxa Mizil si Carpatina Babeni. Unitatea de productie de la Babeni a fost relocata, anul trecut, din Ramnicu-Valcea.
Reteaua de retail a Elvila cuprinde 49 de magazine atat proprii, cat si in sistem de franciza.
100 de angajati au fost concediati
Grupul controlat de Viorel Catarama a renuntat in 2008 la circa 450 de angajati, efectivul ajungand la 1.700 de oameni, insa disponibilizarile au continuat si in 2009 cu 100 de persoane. De asemenea, reprezentantii Elvila au spus ca "activitatea a fost intrerupta partial la toate fabricile din grup", fara a oferi si alte detalii in acest sens. Elvila si Mobexpert nu sunt singurii jucatori din industria mobilei care au anuntat rezultate slabe la inceputul anului. Astfel, IKEA cel mai mare retailer local, a raportat o crestere de numai 5% in lei in primele doua luni ale acestui an, dupa ce in 2008 vanzarile au avut un avans de 50%.
Silvarom, un alt producator din top zece, a contabilizat in primele patru luni ale acestui an o scadere de 30-40% a vanzarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, bugetul pentru intregul an 2009 fiind construit pe un declin de 20%. Aceste companii activeaza pe o piata a producatorilor de mobila de peste 2 mld. euro in 2008, in crestere cu 7% comparativ cu 2007. Din aceasta, retailul de mobila (productia locala plus importurile) a fost anul trecut de 1,35 mld. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO