Companii

Cehii de la CEZ au pus Romania pe lista proiectelor de investitii

27.04.2004, 00:00 16



CEZ, cea mai mare companie energetica din Cehia, cauta oportunitati pentru a-si dezvolta afacerile pe piata romaneasca, potrivit unui raport pentru Europa Centrala si de Est realizat de analistii bancii austriece Raiffeisen Bank.



"CEZ cauta oportunitati de crestere nu numai in Slovacia si Bulgaria, dar si in Romania, Polonia si Macedonia", noteaza analistii Raiffeisen. Acestia adauga ca numai in Polonia, nivelul unor eventuale investitii ale CEZ ar putea ajunge la 3 mld. euro.



Compania, controlata de statul ceh, a raportat pentru 2003 un profit net de 543 mil. $ (13,9 mld. coroane) la venituri totale de 2,96 mld. $ (79,9 mld. coroane). Cu operatiuni in domeniul producerii, distributiei, transportului si comertului cu energie, cehii planuiesc sa intre pe pietele energetice din statele Europei Centrale si de Est.



"CEZ intentioneze sa lanseze o emisiune de bonduri denominate de 300 - 400 mil. euro cu o maturitate intre 5 si 7 ani", afirma analistii bancii austriece, care adauga ca emisiunea ar urma sa ajute compania sa-si finanteze, printre altele, si achizitiile pe care le are in vedere.



Odata cu aderarea Cehiei si Ungariei la Uniunea Europeana de la 1 mai 2004, CEZ devine un adversar redutabil al producatorilor romani de energie. Unii specialisti din sectorul energetic avertizeaza ca largirea UE va insemna inchiderea producatorilor romani de energie, cu costuri de productie de peste 50 euro/MWh.



"Dorinta noastra este sa aducem la implinire ambitia noastra ca CEZ sa devina, cu achizitii in tari straine, liderul pietei de electricitate al Europei centrale", spunea recent Martin Roman, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.



Pe de alta parte, analistii Raiffeisen avertizeaza ca posibilele achizitii ale companiei cehe facute cu orice pret reprezinta "un risc pentru evaluarea CEZ". Ministerul industriei din Cehia are un punct de vedere favorabil in ceea ce priveste achizitiile companiei in Slovacia si in strainatate. Fondul Proprietatii Nationale detine 68% din actiunile CEZ.



Compania ceha, una dintre cele mai competitive corporatii energetice din regiune, avea la finele anului trecut un personal de 6.894 angajati. CEZ opereaza aproximativ 15 capacitati de producere a energiei pe hidrocarburi, 16 hidrocentrale, doua grupuri nuclearelectrice la Temelin si Dukovany, trei centrale eoliene si una solara, cu o productie de 60.934 GWh, mai mare decat intreaga productie de energie electrica a Romaniei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO