Companii

Cele mai mari investitii straine, in banci si imobiliare

Cele mai mari investitii straine, in banci si imobiliare

Click pentru imaginea intreaga

03.11.2006, 15:54 29

Investitiile semnificative realizate in luna august (peste 1 milion de euro) sunt de aproape 3 ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 123 de milioane de euro, conform datelor preluate de la Oficiul National al Registrului Comertului.
Desi investitia din luna august a acestui an o depaseste cu mult pe aceea din aceeasi perioada a anului trecut, nu constituie un varf pentru lunile care au trecut.
De exemplu, investitiile din luna mai, de peste un milion de euro, au atins 146 de milioane de euro, depasind varful din primul trimestru, luna ianuarie.
Conform ONRC, principala investitie facuta in august ar fi fost cea a bancii Finansbank, de 116 mil. euro, dar aceasta valoare a fost contestata de banca, cand ZF a solicitat comentarii. Nu este clar inca nivelul investitiei facute de banca turca. Finansbank (Turcia) a mai adus insa un aport de 10,7 milioane de euro in primul semestru al anului. Subsidiara din Romania a Finansbank urmeaza sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro si doreste ca pana la sfarsitul anului sa mai deschida inca 38 de centre teritoriale. Recent banca a intrat si pe segmentul finantarii de IMM-uri si vrea sa ajunga pana la sfarsitul anului la o cota de piata de 1,4%.
In afara de investita realizata de Finansbank in Romania, au mai fost facute doua investitii importante in acest sector de catre Banca Comerciala HVB Tiriac si Bank Leumi.
Israelienii de la Bank Leumi au cumparat in aceasta vara Eurom Bank, in cadrul unei tranzactii de 34 mil. dolari, care a fost finalizata la inceputul lunii august.
Domeniul bancar a fost cel mai prolific in luna august, cu exceptia industriei, acumuland investitii cu impact semnificativ de aproximativ 33 de milioane de euro, fiind urmat de real-estate.
Investitiile in real-estate cu impact semnificativ au atins in luna august 21 de milioane de euro, suma comparabila cu investitiile in real-estate din luna iulie. Investitiile in acest sector sunt constante de la luna la luna si au ajuns in primele opt luni ale acestui an la valoarea de 100 mil. euro, aproape dublu fata de investitiile semnificative inregistrate in acest domeniu pe tot anul trecut.
In industrie majorarea de capital a companiei Astra Arad este ce mai importanta ca valoare. Aceasta poate fi insa explicata prin cumpararea Astra Vagoane Arad de catre omul de afaceri Cristian Burci de la compania americana Trinity Industries.
Majorarile de capital semnificative din industrie inregistrate la Registrul Comertului in luna august au fost de 53,7 milioane de euro.
La aceasta valoare are o contributie importanta si producatorul de zinc si plumb Sometra Copsa Mica, detinut de compania greaca Mytilineos Holdings. Reprezentantii Sometra au anuantat in primavara ca vor face in urmatorii ani investitii in mediu de circa 18 milioane de euro si ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 16,2 milioane de euro.
In metalurgie luna aceasta a investit semnificativ doar Mechel Campia Turzii, compania elvetiana aducand la Cluj 3,6 milioane de euro, in conditiile in care in primele opt luni in siderurgie si metalurgie s-au investit 48,8 milioane de euro. Metalurgia este una dintre ramurile principale de export, in 2004 realizandu-se exporturi de peste 3,3 miliarde euro, adica 14,8% din totalul exporturilor de 22,2 miliarde de euro. Anul trecut investitiile cu impact semnificativ in metalurgie s-au ridicat la 123 de milioane de euro.
Investitorii straini vor fi in continuare interesati de industria constructoare de masini si a componentelor auto sau de industria materialelor de constructii, dar si de industria sticlei sau bio-dieselului, spune presedintele ARIS.
Sectorul energetic parcurge un trend ascendent din punctul de vedere al investitiilor straine, mai ales in domeniul energiei de biomasa, precum cea care se realizeaza deja de grupul portughez Martifer.
Majoritatea investitiilor din luna august sunt olandeze, valoarea acestora fiind de peste 90 de milioane de euro. Israel, Grecia si Germania continua topul investitorilor in Romania in luna august.
Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, investitiile europene vor fi completate de cele asiatice, acre in acest moment au o pondere de doar 4%.
Pentru anul in curs, ARIS estimeaza ca fluxurile de investitii straine vor atinge peste 8 miliarde de euro, in conditiile in care in primele sapte luni ale anului tara noastra a atras 4 miliarde de euro, cu doar un miliard mai putin decat pe intreg anul trecut. La inceput, ARIS prevedea pentru anul acesta investitii de 6,5 miliarde de euro, dar prin vanzarea actiunilor BCR acestea au atins deja estimarea facuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO