Companii

Cine merge la targ vinde: un milion de sticle de la Cramele Recas, in Anglia

25.05.2004, 00:00 38

Producatorul de vinuri Cramele Recas a incheiat la targul de vinuri desfasurat recent la Londra contracte pentru exportul in acest an a peste un milion de sticle de vin pe piata britanica, inclusiv cu lant specializat Victoria Wine.
"Exporturile noastre catre piata britanica se vor mari in acest an cu 500%. Vom intra chiar in lanturile de magazine Victoria Wine cu un vin alb sec Pinot Gris, dar si cu vinuri rosii", spune Philip Cox, director comercial si unul dintre actionarii Cramelor Recas. El sustine ca exporturile romanesti de vin imbuteliat catre piata britanica au cazut simtitor in ultimii ani. "Chiar daca vinurile romanesti sunt bune, ele nu pot fi vandute prea scump pentru ca acest consumator britanic are o perceptie negativa asupra produselor romanesti din cauza exporturilor slab calitative din ultimii ani", afirma Cox. Pretul unei sticle de vin de 0,75 de litri exportate de Cramele Recas pe piata britanica se va situa intre 1,1 euro si 1,4 euro.
Cramele Recas estimeaza pentru acest an vanzari de 3,5 milioane de euro, in crestere cu 75% fata de anul precedent, si o productie de 3 milioane de sticle. Peste doua treimi din productia din acest an va fi exportata.
Cramele Recas detin 700 de hectare de vita de vie in Banat si un centru de vinificatie unde are o capacitate de depozitare de 7 milioane de litri anual. Compania este detinuta de un grup de investitori romani si englezi.
Lantul Victoria Wine face parte alaturi de Bottom Up, Drinks Cabin si Haddows din Thersher Group cel mai mare retailer de bauturi din Marea Britanie care opereaza peste 2.000 de shopuri, din care 1.400 de shopuri specializate in vanzarea de vinuri si 600 pentru bauturi.
Vinurile romanesti au fost slab reprezentate la London Wine Fair incheiat la sfarsitul saptamanii trecute, motivul cel mai invocat fiind faptul ca statul nu a sustinut financiar standul romanesc asa cum s-a intamplat acum trei luni al expozitia de la Dusseldorf. Pe langa Cramele Recas, pe piata britanica exporta masiv si Halewood Romania cu exporturi anul trecut de 1,8 milioane de sticle, conform lui Dan Muntean, directorul companiei.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO